
ΕΚΤΑΚΤΟ: Μεγαλώνει η μαύρη λίστα!
Η ιστορία πίσω από τη διαμάχη μεταξύ των δύο άσπονδων εχθρών
Η Ινδία και το Πακιστάν βρίσκονται αντιμέτωπα με τα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου μετά τις χθεσινές εκρήξεις και πυραυλικές επιθέσεις του Νέου Δελχί στο πακιστανικό τμήμα του Κασμίρ, οδηγώντας στον θάνατο τόσο αμάχων όσο και στρατιωτών.
Δυστυχώς, αυξάνεται ο απολογισμός των νεκρών μετά την έναρξη της «Επιχείρησης Sindoor» από την Ινδία κατά του Πακιστάν, με τον πακιστανικό στρατό να κάνει λόγο για 31 νεκρούς αμάχους. Είκοσι έξι σκοτώθηκαν στις πυραυλικές επιθέσεις της Ινδίας, ενώ άλλοι πέντε άμαχοι έχασαν τη ζωή τους κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου από πυρά πυροβολικού.
Η Ινδία, από τη δική της μεριά, έχει ανακοινώσει τρεις νεκρούς στο ίδιο σημείο λόγω πυρών από τη μεριά του Πακιστάν.
Ποιες είναι οι αιτίες της σύγκρουσης Ινδίας – Πακιστάν
Οι ρίζες της σύγκρουσης στο Κασμίρ πηγαίνουν πίσω στη διαίρεση της Βρετανικής Ινδίας το 1947, η οποία οδήγησε στη δημιουργία μιας κυρίως ινδουιστικής Ινδίας και ενός κυρίως μουσουλμανικού Πακιστάν, όπως θυμίζουν οι New York Times.
Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ο ινδουιστής μονάρχης του πριγκιπικού κράτους του Κασμίρ με μουσουλμανική πλειοψηφία προσχώρησε στην Ινδία, αλλά το Πακιστάν διεκδίκησε το έδαφος και προσπάθησε να το καταλάβει με στρατιωτική βία.
Μια συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ το 1949 καθιέρωσε μια γραμμή κατάπαυσης του πυρός, διαιρώντας το Κασμίρ.
Μετά τους πολέμους του 1965 και του 1971, η γραμμή κατάπαυσης του πυρός έγινε η Γραμμή Ελέγχου, με την Ινδία να κατέχει περίπου τα δύο τρίτα του Κασμίρ και το Πακιστάν το υπόλοιπο.
Ωστόσο, η διαμάχη παραμένει ανεπίλυτη.
Μια εξέγερση στο υπό ινδική διοίκηση τμήμα του Κασμίρ ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, κυρίως λόγω δυσαρέσκειας του πληθυσμού εκεί, με το Πακιστάν να υποστηρίζει τελικά ορισμένες οργανώσεις, λένε ειδικοί που επικαλούνται οι NYT.
Οι τοπικές εκλογές του 1987 θεωρήθηκαν ευρέως ως στημένες, με αποτέλεσμα να βρεθεί σε μειονεκτική θέση ένας συνασπισμός μουσουλμανικών κομμάτων.
«Αυτό οδήγησε τους πολιτικούς ακτιβιστές του Κασμίρ στο συμπέρασμα ότι δεν θα μπορούσαν ποτέ να επιτύχουν τα πολιτικά τους αιτήματα στην κάλπη», δήλωσε ο Κρίστοφερ Κλάρι, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Όλμπανι.
«Προέκυψε μια κυρίως ντόπια εξέγερση», είπε, «αλλά τα επόμενα χρόνια υιοθετήθηκε από οργανώσεις με έδρα το Πακιστάν», σημείωσε.
Μεταξύ των οργανώσεων με επίκεντρο το Κασμίρ που εμφανίστηκαν, ορισμένες υποστήριζαν την ανεξαρτησία της περιοχής, ενώ άλλες ήθελαν να καταληφθεί η ινδική πλευρά του Κασμίρ από το Πακιστάν.
Βίντεο‑ντοκουμέντο: Η σοκαριστική στιγμή που ινδική αεροπορία βομβαρδίζει πακιστανικούς στόχους
Τη δεκαετία του 1990, το Πακιστάν παρείχε εκπαίδευση και άλλη υποστήριξη σε διάφορες μαχητικές οργανώσεις που δρούσαν στο Κασμίρ και στο εσωτερικό του Πακιστάν.
Η εμπλοκή αυτή αναγνωρίστηκε αργότερα από αρκετούς ανώτερους Πακιστανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην δικτάτορα Περβέζ Μουσάραφ.
Η κατάσταση αυτή τη δεκαετία του 1990 ανάγκασε σε φυγή τη μειονότητα των Ινδουιστών του Κασμίρ, ένας μεγάλος αριθμός των οποίων έφυγε για το Νέο Δελχί και άλλες πόλεις αφού αντιμετώπισε στοχευμένες επιθέσεις, γράφουν οι ΝΥΤ.
Πώς κατέρρευσε η ειρηνευτική διαδικασία
Γύρω στο 2002, υπήρξε μείωση της έντασης καθώς το Πακιστάν απαγόρευσε τη Λασκάρ-ε-Τάιμπα και την Τζάις-ε-Μουχάμαντ, μια άλλη σημαντική μαχητική οργάνωση, αν και η Λασκάρ-ε-Τάιμπα συνέχισε να λειτουργεί με άλλα ονόματα.
Κηρύχθηκε κατάπαυση του πυρός και ξεκίνησε μια ειρηνευτική διαδικασία με την Ινδία, μια αλλαγή που ορισμένοι παρατηρητές συνέδεσαν με την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την επέμβασή τους στο Αφγανιστάν έπειτα από την 11η Σεπτεμβρίου 2001.
Η ειρηνευτική διαδικασία κατέρρευσε μετά τις επιθέσεις στη Βομβάη της Ινδίας το 2008, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 166 ανθρώπους και αποδόθηκαν στη Λασκάρ-ε-Τάιμπα.
Θα πάνε σε πόλεμο πλήρους κλίμακας Ινδία και Πακιστάν;
Εμπειρογνώμονες λένε ότι μια στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν, που αμφότερες είναι εξοπλισμένες με πυρηνικά όπλα, ενέχει τον κίνδυνο ταχείας κλιμάκωσης που θα ήταν δύσκολο να περιοριστεί.
Σύμφωνα με τους NYT, η Ινδία δεν περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από οποιαδήποτε παγκόσμια πίεση για τις ενέργειές της και τα τελευταία χρόνια αντιδρά πιο δυναμικά καθώς η διπλωματική και οικονομική της δύναμη έχει αυξηθεί.
Οι κυβερνήσεις του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας έχουν μιλήσει με τις δύο πλευρές και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν προσφέρθηκε δημοσίως να μεσολαβήσει. Τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ζητήσει αυτοσυγκράτηση και διάλογο. Την 1η Μαΐου, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο είχε χωριστές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ.
Αναλυτές λένε ότι η Ινδία ερμηνεύει τις εκφράσεις υποστήριξης από πολλές χώρες για την επιδίωξή της να αποδοθεί δικαιοσύνη ως πράσινο φως για τα όποια μέτρα λάβει.
Όμως, η Ινδία, λένε οι αναλυτές, μπορεί να συγκρατηθεί από τον κίνδυνο να εκθέσει έναν στρατό που βρίσκεται ακόμη υπό μετασχηματισμό.
Αυτοί οι περιορισμοί, λένε οι ειδικοί, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον Ναρέντρα Μόντι να επιλέξει μια πιο «χειρουργική» επιλογή – όπως περιορισμένες αεροπορικές επιδρομές ή επιδρομές των ειδικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν – που κατευνάζει την οργή της κοινής γνώμης, μειώνει τον κίνδυνο ντροπιαστικών ατυχημάτων και αποφεύγει τα κλιμακούμενα αντίποινα.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την κλιμάκωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης και κάλεσε τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί επιπλέον επιδείνωση, σημειώνοντας ότι ελπίζει πως οι εντάσεις Ινδίας και Πακιστάν θα καταστεί δυνατό να κατευναστούν με ειρηνικά και διπλωματικά μέσα.
Η Κίνα από την πλευρά της εξέφρασε τη λύπη της για τα ινδικά πλήγματα στο Πακιστάν και ανησυχία για τη νέα κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στις δύο γειτονικές της χώρες, τις οποίες κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση.
«Η Κίνα λυπάται για την στρατιωτική δράση της Ινδίας, η οποία αναλήφθηκε νωρίς σήμερα το πρωί, και εκφράζει ανησυχία για τις τρέχουσες εξελίξεις», σημείωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
«Καλούμε την Ινδία και το Πακιστάν να δώσουν προτεραιότητα στην ειρήνη και την σταθερότητα και να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν να λάβουν μέτρα που θα περιέπλεκαν περαιτέρω την κατάσταση», υπογράμμισε.
Το Πεκίνο είναι έτοιμο να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στον κατευνασμό των εντάσεων ανάμεσα στο Πακιστάν και την Ινδία, πρόσθεσε εξάλλου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Λιν Τζιάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη διεθνή κοινότητα και να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε εποικοδομητικό ρόλο στον κατευνασμό των σημερινών εντάσεων», σημείωσε ο Λιν Τζιάν, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις όσον αφορά τις εντάσεις ανάμεσα στις δύο γειτονικές του χώρες και συνιστά στους Κινέζους πολίτες να αποφεύγουν τις περιοχές κοντά στη ζώνη της σύγκρουσης.
Στο ίδιο πνεύμα η Γαλλία κάλεσε και αυτή σήμερα τις δύο χώρες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. «Κατανοούμε τη βούληση της Ινδίας να προστατευθεί απέναντι στη μάστιγα της τρομοκρατίας, αλλά καλούμε προφανώς την Ινδία, όπως και το Πακιστάν, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί η κλιμάκωση και προφανώς να προστατεύσουν τους πολίτες», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό στο δίκτυο TF1.
Ο Γάλλος υπουργός δεν επιβεβαίωσε την ανακοίνωση των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων ότι κατέρριψαν 5 ινδικά αεροσκάφη στον ινδικό εναέριο χώρο, μεταξύ των οποίων τρία γαλλικά.
Πηγή
Διαβάστε επίσης:
-
Εάν «κuνnγάς» το καλó σeξ, βγες με ένα από αuτά τα 3 ζώδıα
-
Δανάη Μπάρκα: Τα 5 λάθη της που την «τελείωσαν» από το MEGA
-
Avτio στη Δήμητρα: Ήταν μόλις 33 ετών – Πάλεψε με όλες της τις δυνάμεις τον Kαpκivo