Λένα Σαμαρά: Οι άγνωστες φωτογραφίες της αδικοχαμένης κόρης του Αντώνη Σαμαρά, από τα παιδικά της χρόνια

August 9, 2025

Λένα Σαμαρά: Οι άγνωστες φωτογραφίες της αδικοχαμένης κόρης του Αντώνη Σαμαρά, από τα παιδικά της χρόνια


Διαφ.

Ήταν καλοκαίρι του 2001 όταν ο Αντώνης Σαμαράς, φωτογραφιζόταν για πρώτη φορά μαζί με τη σύζυγό του, Γεωργία, και τα δύο τους παιδιά, την 11χρονη τότε Λένα, που η είδηση της τραγικής της απώλειας στα 34 της σήμερα, έχει σκορπίσει απέραντη θλίψη, και τον 3μιση ετών Κώστα, στο σπίτι τους στην Κηφισιά, για το περιοδικό Life&Style.
Η απώλειά της μονάκριβης κόρης του Αντώνη Σαμαρά, Λένας, ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς δεν αντιμετώπιζε γνωστά προβλήματα υγείας. Τις τελευταίες ώρες νοσηλευόταν στον «Ευαγγελισμό» μετά από αιφνίδια επιληπτική κρίση. Οι γιατροί κατέβαλαν επίμονες προσπάθειες για να την επαναφέρουν, όμως δεν τα κατάφεραν, αφήνοντας την οικογένειά της συγκλονισμένη και την κοινή γνώμη συγκινημένη από την τραγική είδηση.

Με αφορμή τον αιφνίδιο θάνατο της Λένας Σαμαρά, που έφυγε από τη ζωή στα 34 της, σκορπώντας οδύνη και ανείπωτη θλίψη, επιστρέφουμε σε μία από τις πιο σπάνιες οικογενειακές στιγμές του πολιτικού, από αυτές που δεν είχε συνηθίσει τα μέσα.

Ήταν καλοκαίρι του 2001 όταν ο δισέγγονος της Πηνελόπης Δέλτα, Αντώνης Σαμαράς, φωτογραφιζόταν για πρώτη φορά μαζί με τη σύζυγό του, Γεωργία, και τα δύο τους παιδιά, την 11χρονη τότε Λένα και τον 3μιση ετών Κώστα, στο σπίτι τους στην Κηφισιά, για το περιοδικό Life&Style. Μια περίοδος που μοιάζει τόσο μακρινή, αλλά και τόσο κοντινή μέσα από τις φωτογραφίες και τις αφηγήσεις ενός πολιτικού προσώπου που είχε αποφασίσει τότε να μοιραστεί το ανθρώπινο πρόσωπό του.

Οι εικόνες αποτυπώνουν στιγμές απλής καθημερινότητας και στοργής: ο Σαμαράς κάνει κούνια με τα παιδιά του, η Λένα ποζάρει πάνω σε ένα μίνι-τζιπ, ενώ η μητέρα της χαμογελά πλατιά στην κάμερα. Μια πλευρά που δύσκολα βλέπει κανείς από τον πολιτικό, ο οποίος ήδη από το 1977 έχει σταθερή παρουσία στην πολιτική ζωή της χώρας. Στη συνέντευξη, ο πολιτικός μιλά για το γενεαλογικό του δέντρο, στο οποίο εντοπίζει κανείς εξέχουσες προσωπικότητες της Αθήνας, που άφησαν το στίγμα τους στα ελληνικά γράμματα, τις τέχνες και την πολιτική. Προγιαγιά του ήταν η Πηνελόπη Δέλτα, προ-προπάππους του, ο Εμμανουήλ Μπενάκης και θείος του, ο λογοτέχνης και μεταφραστής του Προυστ, Παύλος Ζαννάς. Μάλιστα, η κόρη του η Λένα πήρε το όνομά της από τη μητέρα του Αντώνη Σαμαρά.

Στη συνέντευξη που συνόδευε τη φωτογράφιση, ο Αντώνης Σαμαράς είχε αποκαλύψει πώς γνώρισε τη σύζυγό του. Ήταν μετά από μια συγκέντρωση του κόμματος, όταν η Γεωργία και ο πατέρας της ήταν τα τελευταία άτομα που είχαν μείνει να τον χαιρετήσουν. Όπως περιέγραφε ο ίδιος, η γνωριμία ήταν κεραυνοβόλος έρωτας:

«Μόλις την είδα, αισθάνθηκα μια υπέροχη αίσθηση ηλεκτρισμού να με διαπερνάει. Από την πλευρά μου ήταν κεραυνοβόλος έρωτας. Από τη Γεωργία δεν έμαθα ποτέ».

Η προσπάθειά του να τη βρει ξανά τον οδήγησε σε εκατοντάδες φωτογραφίες της συγκέντρωσης. «Φαίνεται απίστευτο αλλά μόνο στην τελευταία από τις 300 φωτογραφίες που εξέτασα λεπτομερώς, φαινόταν αμυδρά και μάλιστα στη γωνία, μαζί με τον πατέρα της!», σχολίασε ο πολιτικός. Με αυτή τη φωτογραφία προσπάθησε να την ξαναβρεί αλλά εις μάτην. Μέχρι, που μια μέρα, ο αδερφός του είδε τυχαία τη φωτογραφία στο γραφείο του και αναγνώρισε τον πατέρα της νεαρής γυναίκας. Έτσι, μπόρεσαν να βρουν τα ίχνη της και να βγουν το πρώτο τους ραντεβού. Από τότε είναι αχώριστοι, ενώ ο γάμος ήρθε έναν χρόνο περίπου μετά την πρώτη τους γνωριμία.


Όσον αφορά το αν θα ήθελαν τα παιδιά τους να ακολουθούσαν το δρόμο της πολιτικής, η Γεωργία Σαμαρά είχε απαντήσει αρνητικά, διατηρώντας την ιδιωτικότητα της οικογένειας ως ύψιστη προτεραιότητα. Όπως είχε εξηγήσει τότε, ήθελε να είναι κοντά στα παιδιά της και θα ήθελε να αφιερώνει στην εργασία της μόνο τον χρόνο που δεν περνάει με τον Κώστα και τη Λένα. Αυτήν η επιθυμία της Γεωργίας Σαμαρά να μην ασχοληθούν τα παιδιά της με την πολιτική, εκπληρώθηκε από την Λένα, η οποία προτίμησε μια ζωή σεμνή, διακριτική και προσανατολισμένη στην προσωπική της πορεία. Από την άλλη, ο αδερφός της έδειξε να κάνει τα πρώτα του βήματα στην πολιτική αρένα το 2023, όπου έθεσε υποψηφιότητα στο Περιφερειακό ψηφοδέλτιο Πελοποννήσου.

Εκείνο τον Ιούλιο του 2001, όπως αναφέρεται στη συνέντευξη του Life & Style, η Λένα απολάμβανε τις διακοπές της, λίγο πριν επιστρέψει στην μαθητικές αίθουσες του Κολλεγίου Αθηνών. Ήταν το ίδιο εκπαιδευτικό ίδρυμα από όπου είχε αποφοιτήσει κι ο πατέρας της, πριν ξεκινήσει τις ακαδημαϊκές του σπουδές.

Η τραγική εξέλιξη των τελευταίων ωρών έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, προκαλώντας απέραντη θλίψη για έναν τόσο πρόωρο και άδικο χαμό.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: