Δυνατός σεισμός τώρα στη χώρα – Ταρακουνήθηκαν πολλές περιοχές

September 9, 2025

Δυνατός σεισμός τώρα στη χώρα – Ταρακουνήθηκαν πολλές περιοχές


Διαφ.

Ισχυρός σεισμός που έγινε αισθητός στην Αττική, σημειώθηκε λίγο πριν τις 12:30 το βράδυ, με το επίκεντρο να βρίσκεται σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή του Γεωδυναμικού στα Νέα Στύρα Εύβοιας.


Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ ταρακούνησε την Εύβοια: Αισθητός και στην Αττική
Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα στην Εύβοια, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους τόσο του νησιού όσο και της Αττικής, όπου έγινε ιδιαίτερα αισθητός.

Το επίκεντρο και το εστιακό βάθος

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο εντοπίζεται στην κεντρική Εύβοια, σε θαλάσσια περιοχή κοντά στη Χαλκίδα. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε λίγα χιλιόμετρα, γεγονός που εξηγεί την έντονη αίσθηση του σεισμού σε πολλές περιοχές.

Η δόνηση έγινε αντιληπτή σε ολόκληρη την Εύβοια, ενώ ταρακουνήθηκαν και περιοχές της Αττικής, κυρίως στα βόρεια και ανατολικά προάστια. Μαρτυρίες πολιτών αναφέρουν πως τα σπίτια «κούνησαν» έντονα για λίγα δευτερόλεπτα, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν μέχρι στιγμής σοβαρές ζημιές.

Αντιδράσεις των κατοίκων

Πολλοί κάτοικοι βγήκαν έντρομοι στους δρόμους, ενώ υπήρξε ανησυχία για το ενδεχόμενο μετασεισμών. Οι τοπικές αρχές παραμένουν σε επιφυλακή, ενώ μηχανικοί πραγματοποιούν ελέγχους σε δημόσια κτίρια.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου και τονίζουν ότι πρόκειται για μια σεισμική δραστηριότητα που δεν προκαλεί ανησυχία, ωστόσο συνιστούν ψυχραιμία και προσοχή, καθώς είναι πιθανό να ακολουθήσουν μετασεισμοί.

Η ψυχραιμία, το κλειδί

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή σοβαρές ζημιές. Οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι σε περιπτώσεις σεισμού, η ψυχραιμία και η τήρηση βασικών κανόνων προστασίας είναι καθοριστικής σημασίας.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: