
Κλειστά σχολεία 3 Δεκεμβρίου: Γιατί αναστέλλεται η διδασκαλία σε όλες τις βαθμίδες
Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως η Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσει διαφορετικά για όλα τα σχολεία της χώρας, καθώς η ημέρα αφιερώνεται στην Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καλεί τις σχολικές μονάδες να αφήσουν στην άκρη το συνηθισμένο πρόγραμμα και να δώσουν χώρο σε ενημερωτικές και βιωματικές δράσεις που ενισχύουν την κατανόηση και τον σεβασμό προς την αναπηρία.
Ο βασικός στόχος είναι η ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας, με έμφαση στο δικαίωμα των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για ισότιμη και ουσιαστική πρόσβαση στην εκπαίδευση. Παράλληλα, προωθείται η καταπολέμηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων, αλλά και η ενίσχυση του σεβασμού στη διαφορετικότητα και στη μοναδικότητα κάθε μαθητή μέσα στο εκπαιδευτικό περιβάλλον.
Οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καλούνται να σχεδιάσουν μια ημέρα γεμάτη δημιουργικές δράσεις, από οργανωμένο παιχνίδι και αθλοπαιδιές μέχρι καλλιτεχνικές δραστηριότητες, με ενεργή συμμετοχή των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και την επιστημονική υποστήριξη των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., των Συμβούλων Εκπαίδευσης και του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού.

Για την καλύτερη προετοιμασία των δράσεων, το Υπουργείο προτείνει την αξιοποίηση πλούσιου εκπαιδευτικού υλικού από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και την Εκπαιδευτική Τηλεόραση. Το υλικό αυτό μπορεί να γίνει αφετηρία για συζητήσεις, συνεργατικά εργαστήρια και δραστηριότητες που καλλιεργούν την κουλτούρα αποδοχής και ενσυναίσθησης.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται επίσης στη διάχυση καλών πρακτικών. Οι σχολικές μονάδες ενθαρρύνονται να παρουσιάσουν δράσεις συνεκπαίδευσης, καινοτόμα προγράμματα και παραδείγματα ένταξης που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία. Οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν με πρωτοβουλία των Συλλόγων Διδασκόντων, σε συνεργασία με τους αρμόδιους συμβούλους και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ώστε να αναδειχθεί το έργο των σχολείων σε όλη τη χώρα.
Η σημαντικότερη δράση της ημέρας θα λάβει χώρα στο Υπουργείο Παιδείας, όπου από τις 10:00 έως τις 12:00 θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση στην αίθουσα Jacqueline de Romilly. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και διαδικτυακά, επιτρέποντας σε όλα τα σχολεία να την παρακολουθήσουν. Στόχος είναι να ακουστεί δυνατά η φωνή των μαθητών με αναπηρία και να παρουσιαστούν ενταξιακές δράσεις που υλοποιήθηκαν πρόσφατα.
Όσα σχολεία επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να παρουσιάσουν μουσικά, θεατρικά ή χορευτικά δρώμενα, μικρές ταινίες, καλλιτεχνικά έργα ή άλλες δημιουργίες που αναδεικνύουν την έννοια της συμπερίληψης. Οι Διευθυντές καλούνται να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Γ’ της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής για τον συντονισμό της συμμετοχής.
Για τα σχολεία που θα λάβουν μέρος εξ αποστάσεως, υπάρχει η δυνατότητα αποστολής έργων, φωτογραφικού υλικού, ταινιών μικρού μήκους και άλλων προϊόντων που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο δράσεων ευαισθητοποίησης. Το Υπουργείο υπενθυμίζει ότι η τήρηση των τεχνικών προδιαγραφών είναι απαραίτητη, καθώς διαφορετικά δεν θα είναι δυνατή η επεξεργασία του υλικού.
Παράλληλα, τονίζεται πως σε κάθε περίπτωση όπου εμφανίζονται μαθητές, απαιτείται επίσημη συγκατάθεση των γονέων, ενώ για τη χρήση μουσικής με πνευματικά δικαιώματα είναι υποχρεωτική η λήψη άδειας. Το υλικό μπορεί να αποσταλεί σε ψηφιακή μορφή μέσω email ή ταχυδρομικά μέχρι τις 12 Νοεμβρίου 2025, συνοδευόμενο από διαβιβαστικό έγγραφο που θα αναφέρει με σαφήνεια τα παραδοτέα.

Πηγή
Διαβάστε επίσης:
-
Ηλίας Μπόγδανος – Αλεξάνδρα Εξαρχοπούλου: Μόλις μαθεύτnκε λίγο πριν τον γάμο τους
-
Τα γυναικεία εσώρουχα έχουν φιογκάκι στο μπροστινό μέρος και δεν είναι για διακόσμηση
-
Δίαιτα του καρδιολόγου: Η δίαιτα 5 ημερών που θα σας βοηθήσει να χάσετε με ασφαλή τρόπο κιλά
