
«Περιμένουμε τη Δικαιοσύνη να ορίσει ιατροδικαστή»: Παπαγγελής και Ρούτσι μιλάνε για τις καθυστερήσεις στις εκταφές των παιδιών τους
Σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα της εκταφής των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη, απασχολώντας εννέα οικογένειες που έχουν καταθέσει σχετικά αιτήματα. Παρά τις συνεχείς πιέσεις των συγγενών, η διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ο Πάνος Ρούτσι και ο Ηλίας Παπαγγελής, δύο πατέρες που έχασαν τα παιδιά τους στο πολύνεκρο δυστύχημα, μίλησαν στην εκπομπή του Mega «Εξελίξεις Τώρα» για τα αιτήματα εκταφής που έχουν υποβάλει οι οικογένειες, ενώ αναφέρθηκαν τόσο στις εξελίξεις γύρω από την πρωτοβουλία της Μαρίας Καρυστιανού για τη δημιουργία κόμματος, όσο και στον αιφνιδιαστικό έλεγχο που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ στον Σύλλογο Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών.
Γιατί καθυστερούν οι εκταφές των θυμάτων
Αυτό που ζητούν οι οικογένειες είναι να γίνει η εκταφή με βάση το πρωτόκολλο της Interpol. Επίσης, ζητούν χημικές, βιοχημικές και τοξικολογικές εξετάσεις ενώ επιθυμούν να λάβουν δείγματα και οι δικοί τους τεχνικοί σύμβουλοι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην Εισαγγελία της Λάρισας έχει ήδη υποβληθεί υπόμνημα και εξετάζεται. Ωστόσο, η απάντηση είναι πως η συγκεκριμένη έρευνα δεν μπορεί να διεξαχθεί από την Ελληνική Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.
Οι συγγενείς των θυμάτων λένε πως εάν δεν τηρηθούν όσα εκείνοι επιθυμούν, όπως το να γίνει η εκταφή με βάση το πρωτόκολλο της Interpol, τότε θα αλλάξουν στάση, και δεν θέλουν να γίνει εκταφή, εάν αυτή είναι να γίνει «για τα μάτια του κόσμου».
Ο Πάνος Ρούτσι, αναφερόμενος στο αίτημα εκταφής της σορού του παιδιού του, είπε πως στις 7 Δεκεμβρίου έληξε η απεργία πείνας που έκανε γιατί δέχτηκαν τα αιτήματά του, και ένα μήνα μετά ήρθε εντολή από ΑΤ Περάματος να δηλώσουν τις εξετάσεις.
«Πήγαμε τις δηλώσαμε. Εμείς δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τα εργαστήρια εδώ. Κάποιες εξετάσεις δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνουν εδώ. Εμείς περιμένουμε την Εισαγγελία να ορίσει ιατροδικαστή. Από τη στιγμή που θα ορίσει ιατροδικαστή πρέπει να δούμε αν θα τον δεχτούμε και θα βάλουμε και δικούς μας τεχνικούς συμβούλους. Εμείς τους έχουμε βρει τους τεχνικούς συμβούλους. Άρα δεν καθυστερούμε εμείς τη διαδικασία εκταφής, εμείς περιμένουμε τη Δικαιοσύνη να ορίσει ιατροδικαστή».
«Είχαμε πει από την αρχή, από όταν ξεκίνησε ο Πάνος την απεργία, ότι θα έλεγαν ναι εφόσον θα είχαν εξασφαλίσει το να διαχειριστούν το αποτέλεσμα των εξετάσεων. Δεν έχουν βρει τρόπο ακόμα να διαχειριστούν αυτά που θα προκύψουν από τις χημικές εξετάσεις. Τότε θα επιτρέψουν να προχωρήσουν», είπε ο Ηλίας Παπαγγελής.
«Στην Ελλάδα δεν βοηθάει κανείς να λυθεί αυτό το ζήτημα»
Ο Ηλίας Παπαγγελής μίλησε και για την προαναγγελία νέου κόμματος από τη Μαρία Καρυστιανού.
«Έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να μάθουμε τα αν και τα γιατί και παντού βρίσκουμε εμπόδια. Στην Ελλάδα δεν βοηθάει κανείς να λυθεί αυτό το ζήτημα. Στην Ευρώπη το ίδιο. Έχει γίνει 1,5 χρόνο η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, μέχρι και προσφυγή στον ΟΗΕ έγινε. Αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας είναι πως για να λύσει κάποιο πρόβλημα πρέπει να είναι κοντά στην εξουσία».
«Σε κάθε βήμα έχουμε εμπόδια. Βγαίνει ο κ. Γεωργιάδης, ο κ. Φλωρίδης και λένε πράγματα που δεν ισχύουν. Δεν μπορείς να φέρεσαι σε ένα γονιό που έχει χάσει το παιδί του με αυτόν τον τρόπο», είπε ο Πάνος Ρούτσι.
Απαντώντας σε ερώτηση για την έφοδο του ΣΔΟΕ στον Σύλλογο των Τεμπών ο Ηλίας Παπαγγελής είπε: «Δεν έχουμε να κρύψουμε κάτι, σε κάνουν όσους ελέγχους θέλουν. Εκτός αν θέλουν να μας βαφτίσουν και εμάς εγκληματική οργάνωση. Ας κάνουν τον έλεγχό τους και να μας πούνε τι βρήκαν».
Πηγή
Διαβάστε επίσης:
-
Καρδίτσα-Μαρούσι 103-87: Σημαντική νίκη για την ομάδα της Θεσσαλίας
-
«Μέσα από εμένα προσπαθούν να χτυπήσουν το αγροτικό κίνημα, είμαι αθώος», λέει ο Ανεστίδης που ερευνάται για παράνομες επιδοτήσεις
-
Καρυστιανού για έφοδο της ΣΔΟΕ στον Σύλλογο: «Δόλιο χτύπημα της κυβέρνησης – Τρομοκράτηση και προσπάθεια φίμωσης»