
Το απόλυτο κόλπο Σαμαρά για να «ρίξει» τον Μητσοτάκη – Κυβέρνηση πάλι η ΝΔ!
Την εκτίμηση ότι αν υπάρξει κόμμα από τον Αλέξη Τσίπρα θα έχει «ταβάνι» το 12% διατύπωσε το πρωί της Τετάρτης ο πολιτικός αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης.
«Εάν έρθει ξανά με τους ίδιους, έφυγε κάτω από 17%, θα πάρει λιγότερο. Θυμηθείτε αυτό που σας λέω 12% είναι το ταβάνι του Αλέξη Τσίπρα. Ένας άνθρωπος που πήρε 31%, έχασε 6 φορές από τον Μητσοτάκη, λείπει 2 χρόνια και θα πάρει 12%. Θα γίνει δηλαδή από δήμαρχος κλητήρας;» είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.

Αφού υπενθύμισε για τον πρώην πρωθυπουργό ότι «ο λόγος που ψηφίστηκε τότε ήταν γιατί είχε ένα αφήγημα ότι είμαι αμόλυντος και δεν έχω σχέση με τα μνημόνια», στη συνέχεια ο Ανδρέας Δρυμιώτης αναρωτήθηκε «αυτός ήταν καλύτερος με το σκάνδαλο Novartis;».
«Ένας ψεύτης ήταν, η επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι “επανέφερα την οικονομική τάξη στην Ελλάδα με κλειστές τράπεζες”…. Δεν έχει αλλάξει καθόλου, επειδή λέμε για rebranding; Από πού κι ως πού είναι δημοκράτης; Το χειρότερο που είπε είναι ότι η Βουλή είναι απογυμνωμένη από δημοκρατία. Παραλογισμός στο τετράγωνο ότι θέλει να επιστρέψει στην ίδια βουλή μετά την παραίτησή του» συμπλήρωσε ο εκλογικός αναλυτής αναρωτώμενος εκ νέου ρητορικά «είναι ο Τσίπρας η στιβαρή προσωπικότητα που ψάχνει η αντιπολίτευση;»
Όσον αφορά, δε, το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ίδρυση κόμματος και ο Αντώνης Σαμαράς, ο κ. Δρυμιώτης είπε «εγώ σας λέω ότι θα πάει στο 3-4% αλλά και με αυτό θα κάνει τη ζημιά γιατί δεν χωνεύει τον Μητσοτάκη».
«Έχει βάλει σκοπό να ρίξει τον Μητσοτάκη και ένα σενάριο είναι να εκλέξει 10-12 βουλευτές και να πει τους παραχωρώ αρκεί να φύγει ο Μητσοτάκης» κατέληξε ο Ανδρέας Δρυμιώτης.
Δημοσκόπηση που δεν θα δημοσιευτεί: Εντυπωσιακό ποσοστό Τσίπρα με νέο κόμμα
Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έχουν ήδη αρχίσει να χαρτογραφούν το νέο πολιτικό τοπίο, καθώς η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, που αναμένεται να ταράξει τις ισορροπίες στην Κεντροαριστερά και όχι μόνο.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες στήλης και του PERIODISTA.GR, βρίσκεται σε εξέλιξη δημοσκόπηση που καταγράφει για πρώτη φορά την πρόθεση ψήφου για το νέο κόμμα Τσίπρα, με τα πρώτα αποτελέσματα να προκαλούν έντονο ενδιαφέρον στο πολιτικό και επιχειρηματικό παρασκήνιο.
Η μέτρηση, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί και ενδέχεται να μη δοθεί ποτέ στη δημοσιότητα, έχει παραγγελθεί από μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο, ο οποίος σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα και το πολιτικό του μέλλον.
Πρόθεση ψήφου στο 6% – Πριν καν υπάρξει κόμμα
Τα πρώτα στοιχεία της δημοσκόπησης δείχνουν ότι πριν ακόμη υπάρξει επίσημη ίδρυση, συγκρότηση ή αναγγελία, το υπό διαμόρφωση πολιτικό σχήμα του Τσίπρα αγγίζει το 6% στην πρόθεση ψήφου.
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ποσοστό, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ούτε όνομα, ούτε σύμβολο, ούτε συγκεκριμένο αφήγημα.
Η δυναμική αυτή αποτυπώνει τη διατήρηση της προσωπικής απήχησης του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και το κενό εκπροσώπησης που φαίνεται να διαπιστώνει ένα μέρος των ψηφοφόρων στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Αναλυτές εκτιμούν ότι, αν και η βάση του νέου εγχειρήματος θα ξεκινήσει χαμηλότερα από τον θεωρητικό πήχη του 20%, η εκκίνηση στο 6% αποτελεί αφετηρία με πολιτική σημασία, ιδίως σε ένα ρευστό περιβάλλον όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει σημάδια εσωτερικής αποσύνθεσης και αδυναμίας επαναπροσδιορισμού.
Το δίλημμα Τσίπρα – Παλαιό κοινό ή νέα δεξαμενή;
Η δημοσκόπηση αποτυπώνει και το στρατηγικό δίλημμα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας:
θα επιλέξει να επανενώσει το παραδοσιακό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ, ή θα επιχειρήσει να ανοίξει το παιχνίδι σε νέες κοινωνικές ομάδες, πέρα από τα στενά όρια του κόμματός του;
Τα πρώτα ευρήματα δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική ενός νέου πολιτικού φορέα υπό τον Τσίπρα, ενώ σημαντικό ενδιαφέρον καταγράφεται και σε ψηφοφόρους της Πλεύσης Ελευθερίας, με περιορισμένη αλλά υπαρκτή απήχηση σε ψηφοφόρους που κινούνται στον χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο, η επιτυχία ή η αποτυχία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από τρεις καθοριστικούς παράγοντες:
Το «σενάριο Βρυξελλών» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Υπάρχουν πολλές επίμονες φήμες και ενδείξεις ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να αφήσει το Μέγαρο Μαξίμου για κορυφαίο πόστο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όμως το 2024 είχε ξεκαθαρίσει δημοσίως ότι δεν ενδιαφέρεται για μια κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες μετά τις ευρωεκλογές όμως αυτό μπορεί να ανατραπεί μετά τις νέες δημοσκοπήσεις και μάλιστα να αναγκαστεί να το πράξει πολύ σύντομα.
Τι δείχνουν οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις
Οι μετρήσεις του Οκτωβρίου 2025 δίνουν ακόμη καθαρό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ, αλλά με χαμηλότερα ποσοστά από παλιότερες περιόδους. Ενδεικτικά:
— Έρευνα της Opinion Poll για το Action24 καταγράφει πρόθεση ψήφου 30,1% για τη ΝΔ και 13,8% για το ΠΑΣΟΚ (διαφορά ~16,3 μ.)∙ η είδηση αναπαράγεται από σοβαρά μέσα.
— Άλλη μέτρηση που παρουσιάζει το «Βήμα» δείχνει τη ΝΔ μπροστά αλλά «ελαφρώς κάτω» σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (ενδεικτικά 24,4% ΝΔ, 13,2% ΠΑΣΟΚ).
— Συγκεντρωτικοί πίνακες δημοσκοπήσεων επιβεβαιώνουν την τάση «προβάδισμα με φθίνουσα δυναμική» για τη ΝΔ.
Με απλά λόγια:Υπάρχει μια ορατή κόπωση/διάβρωση της κυβέρνησης. Η εικόνα επηρεάζεται και από θεματικές ατζέντες (υγεία, δικαιοσύνη, σκάνδαλα κ.ά.) που κρατούν την κυβέρνηση σε αμυντική θέση κατά διαστήματα.
Πίεση στην κυβερνητική εικόνα – ενδεικτικά επεισόδια
Στο εσωτερικό, περιστατικά όπως οι εντάσεις σε νοσοκομεία με υγειονομικούς (Αττικόν) ανατροφοδοτούν κριτική για το ΕΣΥ και τη διαχείριση της καθημερινότητας, παρά τις επιμέρους εξαγγελίες και έργα.
Παράλληλα, θέματα ευρωπαϊκής ατζέντας (μετανάστευση, ενεργειακά, άμυνα) κρατούν τον Πρωθυπουργό στο προσκήνιο της Ε.Ε., χωρίς όμως να συνδέονται με αποχώρηση του από την πρωθυπουργία.
Ο Νίκος Δένδιας ως «διάδοχος»; Τι υπάρχει και τι όχι
Ο Νίκος Δένδιας, υπουργός Εθνικής Άμυνας, εμφανίζεται σταθερά με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά σε μετρήσεις δημοφιλίας υπουργών και – σε υποθετικά σενάρια «επόμενης ημέρας» – καταγράφει προβάδισμα μεταξύ πιθανών διαδόχων. Αυτό αποτυπώθηκε σε σχετικά δημοσιεύματα και δημοσκοπικές αναφορές τον Σεπτέμβριο–Οκτώβριο 2025.
Ωστόσο, άλλο η εικόνα δημοφιλίας/καταλληλότητας και άλλο η πραγματική διαδικασία διαδοχής. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει διαψεύσει συζητήσεις περί άμεσης αλλαγής ηγεσίας, επαναβεβαιώνοντας ότι προτίθεται να ηγείται της ΝΔ στις εκλογές του 2027. Άρα, μιλάμε περισσότερο για εσωκομματικά σενάρια «μετά», όχι για ώριμη, προαποφασισμένη μετάβαση εδώ και τώρα.
Πού «πατάνε» οι φήμες
Φθορά εξουσίας: Μετά από μακρά κυβερνητική περίοδο, η ΝΔ αντιμετωπίζει σημαντική φθορά, που ενισχύει τη φιλολογία περί «εναλλακτικών». Οι πρόσφατες μετρήσεις υποστηρίζουν το αφήγημα «μπροστά αλλά με πιέσεις».
Ισχυρό ευρωπαϊκό προφίλ Μητσοτάκη: Η έντονη παρουσία του σε ευρωπαϊκά θέματα «τρέφει» υποθέσεις περί μελλοντικού ρόλου στις Βρυξέλλες, χωρίς όμως τεκμήρια για επικείμενη αποχώρηση.
Προσωπικό brand Δένδια: Ο Δένδιας έχει συστηματικά καλή εικόνα (εξωτερική πολιτική/άμυνα), που τον τοποθετεί ψηλά στα σενάρια «διάδοχης κατάστασης» – αλλά αυτό μένει, προς το παρόν, στο επίπεδο της πολιτικής ανάλυσης και των εσωκομματικών ισορροπιών.
Πηγή
Διαβάστε επίσης:
-
Δεν το περίμενε: Το πρώτο «όχι» στη Μαρία Καρυστιανού για το κόμμα
-
Σoκ μόλις μαθεύτnκε για Βαρδούσια: «Το προηγούμενο βράδυ είχε…»
-
Έκτακτο τώρα για τα τέλη κυκλοφορίας: Μόλις ανακοινώθηκε
