
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ: Σε καθεστώς εκκένωσης μέχρι και την Παρασκευή
Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις
Ο πόλεμος ΗΠΑ-Ισραήλ κατά Ιράν έχει μπει στην 4η του μέρα, με τη Μέση Ανατολή να φλέγεται από τα εκατέρωθεν χτυπήματα που όχι μόνο δεν περιορίζονται στους πρωταγωνιστές της σύρραξης, αλλά έχουν επεκταθεί στα εδάφη χωρών του Κόλπου που φιλοξενούν στο έδαφός τους αμερικανικές βάσεις.

Στο στόχαστρο του ιρανικού καθεστώτος μπήκε από χθες και η Κύπρος δεχόμενη χτύπημα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Shahed το οποίο έπληξε τη βρετανική βάση Ακρωτηρίου προκαλώντας περιορισμένης έκτασης ζημιές. Κατά τη διάρκεια της νύχτας η Βάση Ακρωτηρίου βρίσκονταν σε επιφυλακή, χωρίς να υπάρξει κάποιο δυσάρεστο περιστατικό. Το πρωί της Τρίτης ωστόσο προκλήθηκε αναστάτωση, λόγω λάθος μηνύματος συναγερμού. Παράλληλα, η Κυβέρνηση επιβεβαίωσε πως το drone που έπληξε τις Βρετανικές Βάσεις Αρκωτηρίου, προήλθε από τον Λίβανο.
Προς στήριξη της Κύπρου μετά τις τελευταίες εξελίξεις, έφθασαν χθες Δευτέρα στην Κύπρο τέσσερα ελληνικά F-16, ενώ απέπλευσαν οι δύο φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά». Στη χώρα μας θα βρίσκεται σήμερα και ο Έλληνας ΥΠΑΜ, Νίκος Δένδιας. Αντιπυραυλικά συστήματα, συστήματα anti-drone και μια φρεγάτα στέλνει πάντως η Γαλλία στην Κύπρο.
Στο πεδίο του πολέμου, συνεχίστηκαν οι εχθροπραξίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, με το Ισραήλ να πραγματοποιεί νέο πυραυλικό σφυροκόπημα κατά της της Τεχεράνης, στοχοποιώντας μεταξύ άλλων τα κεντρικά γραφεία του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα της χώρας, IRIB.
Το Ιράν απάντησε με ομοβροντία πυραύλων κατά του Ισραήλ, με τις σειρήνες να ηχούν σχεδόν σε όλη την επικράτεια.
Την ίδια ώρα η ισραηλινή πολεμική μηχανή συνέχισε τις επιθέσεις στη Βηρυτό του Λιβάνου, στοχεύοντας τη Χεζμπολάχ – πιστό σύμμαχο του Ιράν.
Ιρανικά drones πραγματοποίησαν πλήγμα στην αμερικανική πρεσβεία στο Ριάντ με αποτέλεσμα «περιορισμένη πυρκαγιά και μικρές υλικές ζημιές στο κτίριο», σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας. Για την επίθεση αυτή ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ προανήγγειλε αντίποινα.
Το Στενό του Ορμούζ έκλεισε, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης και η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα «βάλει φωτιά» σε οποιοδήποτε πλοίο προσπαθήσει να περάσει από το Στενό.
Εκρήξεις ακούστηκαν και στην Ντόχα του Κατάρ, αλλά και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης είπε ότι χτύπησε αμερικανικές δυνάμεις στο Ντουμπάι.
Το αμερικανικό ΥΠΕΞ προέτρεψε τους πολίτες του να φύγουν άμεσα από χώρες της Μέσης Ανατολής.
Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος έξι Αμερικανών στρατιωτών, ενώ ο Πρόεδρος Τραμπ αναθεωρώντας τη διάρκεια του πολέμου είπε ότι μπορεί να κρατήσει από 4-5 εβδομάδες ή και περισσότερο.
Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ χτύπησαν το Ιράν το περασμένο Σάββατο, σκοτώνοντας τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ο ισραηλινός στρατός έχει έκτοτε εξαπολύσει νέες επιθέσεις στην Τεχεράνη, με το Ιράν να απαντά με πυραυλικά χτυπήματα κατά Ισραήλ αλλά και κατά αμερικανικών βάσεων που βρίσκονται στο έδαφος χωρών του Κόλπου.
Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις:
Ο ισραηλινός στρατός προειδοποιεί τους εκπροσώπους του Ιράν στο Λίβανο να αποχωρήσουν αμέσως πριν γίνουν στόχος.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε σε αποκλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ιρανό ομόλογό του, Αμπάς Αραγτσί, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Λαβρόφ «επιβεβαίωσε τη θέση υπέρ της αποκλιμάκωσης της κατάστασης και της απόρριψης της χρήσης βίας», ανέφερε το υπουργείο.
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη «να διαφυλαχθεί η ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού και των πολιτικών υποδομών σε όλες τις χώρες της περιοχής».
Η Ντάουνινγκ Στριτ απέφυγε να δώσει επίσημη απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος Τραμπ, σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη του BBC, Κρις Μέισον. Δημοσκόπηση της YouGov δείχνει ότι σαφώς περισσότεροι πολίτες στη Βρετανία αντιτίθενται στη στρατιωτική δράση της Αμερικής απ’ όσους τη στηρίζουν.
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι συμφωνεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά την ανατροπή του ιρανικού καθεστώτος. «Συμφωνούμε όσον αφορά την ανατροπή αυτού του τρομερού καθεστώτος στην Τεχεράνη. Και θα συζητήσουμε για το τι θα συμβεί μετά», δήλωσε ο Μερτς.
«Όλοι ελπίζουμε ότι αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Ελπίζουμε λοιπόν ότι ο ισραηλινός και ο αμερικανικός στρατός κάνουν τα σωστά πράγματα για να τερματίσουν αυτό το καθεστώς και να εγκατασταθεί μια νέα κυβέρνηση, που θα επαναφέρει την ειρήνη και την ελευθερία» συμπλήρωσε.
Τα υπουργεία Άμυνας χωρών του Κόλπου έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία για drones και πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν εναντίον των εδαφών τους από την έναρξη του αμερικανοϊσραηλινού αεροπορικού πολέμου κατά της Τεχεράνης.
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Βαλλιστικοί πύραυλοι:
186 εντοπίστηκαν
172 αναχαιτίστηκαν
13 κατέπεσαν στη θάλασσα
1 έπληξε έδαφος των ΗΑΕ
Drones:
812 εντοπίστηκαν
755 αναχαιτίστηκαν
57 κατέπεσαν εντός εδάφους των ΗΑΕ
Κατάρ
Βαλλιστικοί πύραυλοι:
101 εντοπίστηκαν
98 αναχαιτίστηκαν
Drones:
39 εντοπίστηκαν
24 αναχαιτίστηκαν
Πύραυλοι cruise:
3 εντοπίστηκαν και αναχαιτίστηκαν
Αεροσκάφη:
2 Sukhoi SU-24 εντοπίστηκαν και αναχαιτίστηκαν
Μπαχρέιν
Πύραυλοι:
73 καταστράφηκαν
Drones:
91 καταστράφηκαν
Κουβέιτ
Βαλλιστικοί πύραυλοι:
178 παρακολουθήθηκαν και αναχαιτίστηκαν
Drones:
384 παρακολουθήθηκαν και αναχαιτίστηκαν
Δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία για τη Σαουδική Αραβία και το Ομάν.
Τόνισε ότι «μόλις τελειώσει ο πόλεμος, οι τιμές του πετρελαίου θα πέσουν – πιστεύω ακόμη χαμηλότερα από πριν», δείχνοντας ότι αντιλαμβάνεται το υψηλό κόστος στα καύσιμα ως πιθανή αδυναμία σε μια χρονιά ενδιάμεσων εκλογών.
Εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα στη Ντόχα, το Άμπου Ντάμπι και το Ντουμπάι, τόνισαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, του Reuters, και αυτόπτες μάρτυρες, καθώς το Ιράν συνεχίζει τις επιθέσεις του κατά χωρών του Κόλπου σε αντίποινα για τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσαν ισχυρές εκρήξεις στην πρωτεύουσα του Κατάρ και στο Ντουμπάι, ενώ δύο κάτοικοι του Άμπου Ντάμπι δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι άκουσαν εκρήξεις στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Αυτόπτες μάρτυρες του Reuters ανέφεραν επίσης ισχυρή έκρηξη στο Ντουμπάι.
Έκτακτη ανακοίνωση Αποστολάκης για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Η Ελλάδα “πρέπει να συντονίσει τις ενέργειες της προς…”
Ιδιαίτερη αναφορά σε όσα διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή έκανε μιλώντας στη Βουλή ο ναύαρχος ε.α και βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα «πρέπει να συντονίσει τις ενέργειες της προς την ειρήνευση στην περιοχή και να δουλέψει σκληρά για την αποκλιμάκωση της κατάστασης», ενώ κάλεσε την κυβέρνηση «να αναλάβει τις σχετικές ενέργειες όσον αφορά τους Έλληνες ναυτικούς που έχουν εγκλωβιστεί εντός ή πέριξ του Περσικού Κόλπου είτε εν πλω είτε σε παρακείμενα λιμάνια. Είναι ένα θέμα που πρέπει να ενταχθεί στους όποιους σχεδιασμούς του υπουργείου Εξωτερικών για όλους τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται εντός της επίμαχης περιοχής».

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη «οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν μου επιτρέπουν να μην τοποθετηθώ επί της ένοπλης σύρραξης στη Μέσης Ανατολής. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν εμπλακεί δέκα κράτη της περιοχής. Η Κύπρος λόγω των βρετανικών βάσεων που βρίσκονται στο νησί είναι εντός της ζώνης πυρός με ότι αυτό συνεπάγεται απ’ όσο διαπιστώσαμε και από το πλήγμα στις βάσεις, από τη στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι οι βάσεις διατίθενται για χρήση των αμερικανικών αεροσκαφών».
Αποστολάκης: “Είναι επιτακτική η ανάγκη της κυβερνητικής ενημέρωσης των κομμάτων όσο και της εθνικής αντιπροσωπείας και για την εξασφάλιση συναινέσεων”
«Το γεγονός αυτό αλλά και η αντίδραση από την ελληνική πλευρά με την αποστολή μονάδων καταδεικνύει την εγγύτητα που έχει η χώρα μας με το πεδίο της εμπλοκής. Σε κάθε περίπτωση οι σχετικές ενέργειες πρέπει να έχουν τον απαιτούμενο ενεργειακό σχεδιασμό. Θέλω να επισημάνω ότι η χώρα μας πρέπει να συντονίσει τις ενέργειες της προς την ειρήνευση στην περιοχή και να δουλέψει σκληρά για την αποκλιμάκωση της κατάστασης», επεσήμανε ακόμη.
«Πάντα όπως έχω τονίσει στην κατεύθυνση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου γιατί αυτό είναι το μόνο εχέγγυο που διαθέτουμε ως διεθνής κοινότητα απέναντι στην ωμή βία και τη βαρβαρότητα. Είναι επιτακτική η ανάγκη της κυβερνητικής ενημέρωσης των κομμάτων όσο και της εθνικής αντιπροσωπείας και για την εξασφάλιση συναινέσεων. Επίσης πρέπει να τονίσω ότι είναι ανάγκη η κυβέρνηση να αναλάβει τις σχετικές ενέργειες όσον αφορά τους Έλληνες ναυτικούς που έχουν εγκλωβιστεί εντός ή πέριξ του Περσικού Κόλπου είτε εν πλω είτε σε παρακείμενα λιμάνια. Είναι ένα θέμα που πρέπει να ενταχθεί στους όποιους σχεδιασμούς του υπουργείου Εξωτερικών για όλους τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται εντός της επίμαχης περιοχής», κατέληξε ο βουλευτής Επικρατείας.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΗΧΗΣΑΝ ΤΑ ΤΥΜΠΑΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία δηλώνουν έτοιμες για χτυπήματα κατά του Ιράν – Ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει 4 εβδομάδες λέει ο Τραμπ
Η Βρετανία κάνει δεκτό το αίτημα των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει στρατιωτικές βάσεις – Βυθίσαμε εννέα ιρανικά πολεμικά πλοία, θα κυνηγήσουμε και τα υπόλοιπα, λέει ο Τραμπ – Στους 165 οι νεκροί από το πλήγμα στο σχολείο θηλέων του Ιράν
Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η σύρραξη στη Μέση Ανατολή, μετά τις χθεσινές αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις που οδήγησαν στον θάνατο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, και κορυφαίων αξιωματούχων ασφαλείας. Οι σημερινές εξελίξεις σηματοδοτούν νέα φάση κλιμάκωσης, με ιρανικά αντίποινα να πλήττουν το Ισραήλ και χώρες του Κόλπου.
Ιράκ: Επίθεση σε αποθήκη πυρομαχικών αμερικανικής βάσης στο Ερμπίλ (video)https://t.co/eJdFmQZcVH
— TA NEA (@ta_nea) March 1, 2026
Η Τεχεράνη επιβεβαίωσε τον θάνατο του Χαμενεΐ και κήρυξε 40 ημέρες πένθους, ανακοινώνοντας τη συγκρότηση μεταβατικού συμβουλίου που θα ασκεί καθήκοντα έως την εκλογή νέου ανώτατου ηγέτη, υπό τον πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν.
Οι Φρουροί της Επανάστασης δηλώνουν ότι εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά 27 βάσεων που φιλοξενούν αμερικανικά στρατεύματα στη Μέση Ανατολή, καθώς και κατά ισραηλινών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Τελ Αβίβ. Πλήγματα αναφέρονται σε Μπαχρέιν, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κουβέιτ, ενώ εκρήξεις ακούστηκαν σε Ντόχα και Ντουμπάι. Στο Ισραήλ καταγράφονται νεκροί και δεκάδες τραυματίες έπειτα από πυραυλικές και επιθέσεις με drones.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι το Ιράν θα πληγεί με «δύναμη που δεν έχει ξαναφανεί» εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις. Παράλληλα, αρκετές χώρες της περιοχής έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους, ενώ περισσότερες από 700 πτήσεις έχουν ακυρωθεί σήμερα σε χώρες του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής, εντείνοντας το κλίμα αστάθειας.
Με πληροφορίες από Al Jazeera, BBC, The Times of Israel, Khaleej Times, ΚΥΠΕ, ΑΠΕ – ΜΠΕ, cnn.gr, protothema.gr, ertnews.gr
Πηγή
Διαβάστε επίσης:
-
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΝΤΟΥΜΠΑΙ
-
Ιράν: Ποιός είναι ο νέος ανώτατος ηγέτης – Τι προβλέπεται για τις συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή
-
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΤΩΡΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ«ΛΟΥΚΕΤΑ» ΣΕ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ – ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ