
«Mε ψεύτικα χείλη και στήθος, ήξερε πού έμπλεκε»: ΣΑΛΟΣ με την νεκρή Μυρτώ, το βίντεο που κάνει το γύρο του Διαδικτύου
Η τραγωδία της 19χρονης Μυρτούς στην Κεφαλονιά δεν σταμάτησε τη στιγμή που η καρδιά της έπαψε να χτυπά στο νοσοκομείο του Αργοστολίου. Συνεχίζεται τώρα, με έναν τρόπο εξίσου αποτρόπαιο, στις οθόνες των κινητών και των υπολογιστών μας. Εκεί όπου η «κοινωνία του πληκτρολογίου» αποφάσισε να βγάλει το δικό της ετυμηγόριο, ξερνώντας χολή πάνω από τη μνήμη ενός κοριτσιού που δεν πρόλαβε να ζήσει.
Ενώ οι τρεις άνδρες που βρίσκονταν μαζί της επέλεξαν τον δρόμο της φυγής και της σιωπής, αφήνοντάς την ημίθανη σε μια πλατεία αντί να καλέσουν το 166, η δημόσια σφαίρα επέλεξε τον δρόμο του victim blaming.
Οι δράστες φέρονται να παραδέχτηκαν τη χρήση ουσιών, όμως όταν η κατάσταση ξέφυγε, η «ανδρική φιλία» και ο φόβος των συνεπειών αποδείχθηκαν ισχυρότερα από την αξία της ανθρώπινης ζωής. Η Μυρτώ αντιμετωπίστηκε ως ένα «χαλασμένο αντικείμενο» που έπρεπε να πεταχτεί για να μην «μπλέξουν».
Αυτό που ακολούθησε την είδηση του θανάτου της είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη μιας κοινωνίας που νοσεί βαθιά. Αντί για θλίψη, αντί για οργή προς εκείνους που την εγκατέλειψαν, το διαδίκτυο γέμισε με σχόλια που εστίαζαν στην εμφάνισή της, στις επιλογές της και στο στυλ της.
Η «συλλογή» της ντροπής:
«19 χρονών κοριτσάκι με ψεύτικα χείλη και στήθος… τι κατάληξη θα είχε;»
«Όπως έστρωσε κοιμήθηκε…»
«Τι έκανε μόνη της με 3 άντρες;»
«Από μια φωτογραφία μόνο καταλαβαίνεις πολλά…»
Αυτές οι κουβέντες δεν είναι απλά λόγια. Είναι η πατριαρχική σφραγίδα που θέλει τη γυναίκα πάντα ένοχη για ό,τι κι αν της συμβεί. Φταις γιατί εμπιστεύτηκες, φταις γιατί διασκέδασες, φταις γιατί τα χείλη σου ή τα νύχια σου δεν ταίριαζαν στα πρότυπα του «καθωσπρέπει» σχολιαστή.
Η πραγματική «κάκωση» δεν βρίσκεται μόνο στις τοξικολογικές εξετάσεις που αναμένονται. Βρίσκεται στη συλλογική μας εκτροπή. Όταν η ευθύνη μετατρέπεται σε βάρος προς αποφυγή και ο θάνατος μιας νέας κοπέλας γίνεται αφορμή για ηθικοπλαστικά κηρύγματα της λάσπης, τότε η κοινωνία δεν απλώς αστοχεί — καταρρέει.
Κανένα θύμα δεν φταίει. Καμία γυναίκα δεν είναι υπεύθυνη για την απανθρωπιά του άλλου. Η Μυρτώ «έφυγε» αβοήθητη από εκείνους που είχε δίπλα της, και τώρα «πυροβολείται» από εκείνους που κρύβονται πίσω από μια οθόνη.
Τα ευρήματα «μίλησαν»: Οι κηλίδες αίματος στους τοίχους, οι σπασμένες οθόνες και το κρυμμένο κινητό – Η επιστημονική έρευνα που «ξεκλειδώνει» το θρίλερ της Μυρτούς
Οι τοίχοι του ενοικιαζόμενου δωματίου στο Αργοστόλι, εκεί όπου η 19χρονη Μυρτώ πέρασε τις τελευταίες ώρες της ζωής της, φαίνεται πως έχουν «φωνή». Παρά την απέλπιδα προσπάθεια των τριών κατηγορουμένων να εξαφανίσουν κάθε ίχνος της μοιραίας νύχτας, η επιστημονική έρευνα της Σήμανσης φέρνει στο φως ευρήματα που προκαλούν σοκ και ανατρέπουν τους ισχυρισμούς περί μιας «απλής αδιαθεσίας».
Οι λεπτομέρειες που διέρρευσαν από το ρεπορτάζ του Star συνθέτουν ένα σκηνικό βίας και πανικού, το οποίο η ιατροδικαστική επιστήμη καλείται τώρα να ερμηνεύσει στα εργαστήρια.
Το δωμάτιο-μαρτύριο: Αίμα στους τοίχους και «κυανέρυθρες» κηλίδες
Παρά το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι φέρονται να καθάρισαν επιμελώς τον χώρο πριν εγκαταλείψουν τη Μυρτώ ημιλιπόθυμη στην πλατεία, οι Αρχές εντόπισαν στοιχεία που «καίνε».
Κηλίδες αίματος: Εντοπίστηκαν σε τοίχους και πετσέτες, εύρημα που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το σενάριο μιας ήρεμης κατάρρευσης λόγω ναρκωτικών.
Βιολογικό υλικό: Βλεφαρίδες πάνω στο μαξιλάρι και μέσα στο μπάνιο, μαζί με αρκετές τρίχες, υποδεικνύουν την ένταση της παραμονής της κοπέλας στον χώρο.
Ύποπτες κηλίδες: Μέσα στα κλινοσκεπάσματα βρέθηκαν λευκές αλλά και «κυανέρυθρες» κηλίδες, οι οποίες έχουν σταλεί για ανάλυση προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για βιολογικά υγρά ή υπολείμματα ουσιών.
Αυτά τα ευρήματα είναι καθοριστικά, καθώς θα δείξουν αν προηγήθηκε πάλη, αν υπήρξε κάποιος τραυματισμός που αποκρύφθηκε ή αν η κατάσταση της 19χρονης ήταν πολύ πιο δραματική από ό,τι περιέγραψαν οι «φίλοι» της.
Σπασμένα κινητά και «τυφλές» έρευνες στις οικίες
Η έρευνα επεκτάθηκε και στα σπίτια των εμπλεκομένων, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στον 26χρονο «αρσιβαρίστα». Εκεί, οι αστυνομικοί εντόπισαν δύο κινητά τηλέφωνα, μη λειτουργικά, με σπασμένες οθόνες. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται από τις Αρχές ως μια προφανής προσπάθεια καταστροφής ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων.
Αντίθετα, οι έρευνες στα σπίτια των άλλων δύο κατηγορουμένων δεν απέδωσαν καρπούς, γεγονός που ενισχύει την υποψία ότι υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός για την εξαφάνιση κάθε ενοχοποιητικού στοιχείου πριν από τη σύλληψή τους.
Τα προσωπικά αντικείμενα της Μυρτούς: Η τσάντα και το κρυμμένο κινητό
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλεί η λίστα με τα αντικείμενα που βρέθηκαν στην κατοχή της άτυχης κοπέλας. Η προσωπική της τσάντα περιείχε τη ζωή μιας 19χρονης: καλλυντικά, ρούχα, μια συσκευή IQOS και το πορτοφόλι της με λίγα χρήματα. Τα κοσμήματά της (βραχιόλι, σκουλαρίκια, δαχτυλίδι) κατασχέθηκαν επίσης, καθώς θα εξεταστούν για τυχόν ίχνη DNA των δραστών.
Το κινητό τηλέφωνο της Μυρτούς, ωστόσο, παραμένει το «κλειδί» της υπόθεσης. Το γεγονός ότι βρέθηκε κρυμμένο σε κατάστημα εστίασης, όπου το μετέφερε ένας από τους κατηγορούμενους, αποδεικνύει την πρόθεση συγκάλυψης. Οι Αρχές πιστεύουν ότι μέσα στη συσκευή κρύβονται μηνύματα και κλήσεις που θα «προδώσουν» το τι ακριβώς συνέβη τις τέσσερις ώρες που η Μυρτώ βρισκόταν εγκλωβισμένη στο δωμάτιο.
Το ψηφιακό «δίχτυ» και το τρίτο πρόσωπο
Η έρευνα δεν σταματά στους τρεις συλληφθέντες. Οι αστυνομικοί έχουν κατασχέσει:
Την ενεργή συσκευή του 26χρονου αρσιβαρίστα.
Το κινητό του 23χρονου «Olivia».
Το κινητό ενός τρίτου προσώπου, αλβανικής καταγωγής.
Η εμπλοκή αυτού του τρίτου προσώπου ανοίγει νέους δρόμους στην έρευνα, καθώς εξετάζεται αν πρόκειται για τον άνθρωπο που προμήθευσε τις ουσίες ή αν είχε κάποιον άλλο ρόλο στη διαχείριση της κρίσης εκείνης της νύχτας. Τα ψηφιακά δεδομένα ανακτώνται ήδη στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. και αναμένεται να ρίξουν φως στις κλήσεις της τελευταίας στιγμής.
Πηγή
Διαβάστε επίσης:
-
Τρως μπανάνα το βράδυ; Δες τι συμβαίνει στο σώμα σου
-
ΕΚΤΑΚΤΟ τώρα από τον γιατρό του Γιώργου Μυλωνάκη
-
Αποκάλυψη: Aυτός είναι ο 23χρονος τρανς «Olivia» που κατηγορείται για τον θάνατο της Μυρτούς