Η Αίτνα «ξυπνά» ξανά: Τι λέει ο Θοδωρής Κολυδάς για πιθανές επιπτώσεις στην Ελλάδα

July 7, 2026

Η έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα της Αίτνας έχει επαναφέρει στο προσκήνιο ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις της στην ευρύτερη περιοχή. Με την απελευθέρωση μεγάλης ποσότητας τέφρας, οι αεροπορικές μετακινήσεις στη Σικελία πλήττονται, ενώ ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς αναλύει τις πιθανές επιπτώσεις του φαινομένου στην Ελλάδα. Η κατάσταση


Η Αίτνα «ξυπνά» ξανά: Τι λέει ο Θοδωρής Κολυδάς για πιθανές επιπτώσεις στην Ελλάδα


Διαφ.

Η νέα φάση έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας της Αίτνας έχει προκαλέσει αυξημένο ενδιαφέρον, κυρίως λόγω των μεγάλων ποσοτήτων ηφαιστειακής τέφρας που εκλύθηκαν από το ηφαίστειο, προκαλώντας προσωρινά προβλήματα στις αεροπορικές μετακινήσεις στη Σικελία. Με αφορμή την ενεργοποίηση του ηφαιστείου, ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς αναλύει τα διαθέσιμα δεδομένα και εξηγεί αν υπάρχει πιθανότητα το νέφος τέφρας να επηρεάσει την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την ηφαιστειακή δραστηριότητα όσο και την ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην περιοχή.

Όπως σημειώνει, το φαινόμενο δεν αποτελεί κάτι ασυνήθιστο για την Αίτνα, καθώς παρόμοιο έντονο επεισόδιο είχε καταγραφεί σχεδόν την ίδια χρονική περίοδο πριν από δύο χρόνια, με αντίστοιχες συνέπειες στις αερομεταφορές και στην περιοχή της Σικελίας.

Αίτνα

Τι αναφέρει ο Θοδωρής Κολυδάς για την Ελλάδα

Ο μετεωρολόγος επισημαίνει ότι η πρόσφατη δραστηριότητα του ηφαιστείου συνοδεύτηκε από σημαντική απελευθέρωση ηφαιστειακής τέφρας, η οποία επηρέασε για μικρό χρονικό διάστημα τις πτήσεις στη Σικελία και ειδικότερα την περιοχή του αεροδρομίου της Κατάνιας.  Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι αντίστοιχο περιστατικό είχε σημειωθεί στις αρχές Ιουλίου του 2024, όταν η Αίτνα είχε παρουσιάσει ξανά έντονη δραστηριότητα με μεγάλη παραγωγή τέφρας, προκαλώντας προβλήματα στις αεροπορικές συγκοινωνίες.

Αίτνα

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ο Θοδωρής Κολυδάς εμφανίζεται καθησυχαστικός, καθώς, όπως εξηγεί, οι συνθήκες της θερινής ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας δεν ευνοούν τη μεταφορά ηφαιστειακής τέφρας από τη Σικελία προς την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η επικράτηση των μελτεμιών και γενικότερα των βόρειων ανέμων στα χαμηλότερα αλλά και συχνά στα μεσαία στρώματα της τροπόσφαιρας λειτουργεί αποτρεπτικά για την ανατολική μεταφορά τέφρας προς το Ιόνιο και την ελληνική επικράτεια.

Τα τελευταία στοιχεία για τη δραστηριότητα της Αίτνας

Παράλληλα, ο μετεωρολόγος επικαλείται τα πιο πρόσφατα δεδομένα από το Κέντρο Παρακολούθησης Ηφαιστειακής Τέφρας της Τουλούζης, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν δείχνουν κάποια εξέλιξη που να προκαλεί ανησυχία για την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει, η τελευταία επίσημη ενημέρωση δείχνει πως η έντονη φάση της ηφαιστειακής δραστηριότητας έχει ολοκληρωθεί, ενώ η τέφρα έχει περιοριστεί στην περιοχή της κορυφής του ηφαιστείου. Με βάση τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, δεν αναμένεται δημιουργία ή μεταφορά νέφους ηφαιστειακής τέφρας προς την Ελλάδα τις επόμενες ώρες, με την κατάσταση να παρακολουθείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: