Η Τροχαία προγραμματίζει να εντείνει τους ελέγχους αλκοόλ κατά τις μεσημεριανές ώρες, στοχεύοντας στην ασφαλή οδήγηση και την πρόληψη ατυχημάτων. Η νέα αυτή στρατηγική έρχεται μετά από ανησυχητικά ευρήματα που δείχνουν ότι οι οδηγοί καταναλώνουν αλκοόλ και επιστρέφουν στο δρόμο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με αιφνιδιαστικούς ελέγχ
Αλκοτέστ και τα μεσημέρια: Το σχέδιο της Τροχαίας για τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ δεν αποτελεί φαινόμενο που περιορίζεται στις νυχτερινές ώρες. Τα πρώτα δειγματοληπτικά αποτελέσματα έχουν προκαλέσει προβληματισμό στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, καθώς εντοπίστηκαν οδηγοί που είχαν καταναλώσει αλκοόλ ακόμη και κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος και στη συνέχεια επέστρεψαν στο τιμόνι. Για τον λόγο αυτό, εξετάζεται η ενίσχυση των ελέγχων αλκοολομέτρησης κατά τις μεσημεριανές ώρες, με αιφνιδιαστικές επιχειρήσεις σε κομβικά σημεία της Αττικής.
Αλκοτέστ και μετά το μεσημεριανό γεύμα
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του NewsAuto, ανάμεσα στους οδηγούς που εντοπίστηκαν υπό την επήρεια αλκοόλ βρίσκονταν και επαγγελματίες οδηγοί, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στις Αρχές. Η Τροχαία εκτιμά ότι υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη πως τα αλκοτέστ πραγματοποιούνται κυρίως αργά το βράδυ ή τις πρώτες πρωινές ώρες. Έτσι, ορισμένοι οδηγοί μετά από ένα γεύμα σε εστιατόριο ή ταβέρνα καταναλώνουν αλκοόλ και στη συνέχεια θεωρούν ότι μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στο τιμόνι.
Ωστόσο, οι έλεγχοι μπορούν να πραγματοποιηθούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Αυτό που εξετάζεται τώρα δεν είναι κάποια νέα αρμοδιότητα, αλλά η συστηματικότερη παρουσία συνεργείων αλκοολομέτρησης στη μεσημεριανή κυκλοφορία.
Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι στην Αττική
Ο σχεδιασμός που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει τη δημιουργία ευέλικτων και αιφνιδιαστικών συνεργείων, τα οποία θα αναπτύσσονται σε διαφορετικά σημεία του λεκανοπεδίου. Οι επιλογές των σημείων αναμένεται να βασίζονται στην κυκλοφορία, στη συχνότητα των τροχαίων ατυχημάτων αλλά και στις διαδρομές όπου παρατηρείται αυξημένη κίνηση επαγγελματικών οχημάτων.
Βασικός στόχος είναι οι έλεγχοι να μην προκαλούν σημαντικά προβλήματα στην ήδη επιβαρυμένη μεσημεριανή κυκλοφορία. Για αυτό τον λόγο, δεν αναμένεται να σταματούν όλα τα διερχόμενα οχήματα, αλλά να επιλέγεται περιορισμένος αριθμός οδηγών, ώστε οι έλεγχοι να πραγματοποιούνται γρήγορα. Ιδιαίτερη προσοχή αναμένεται να δοθεί σε ταξί, λεωφορεία, φορτηγά, οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άλλες κατηγορίες επαγγελματικών οχημάτων, χωρίς φυσικά να εξαιρούνται οι οδηγοί ΙΧ. Αντίστοιχη ενίσχυση των ελέγχων εξετάζεται και στη Θεσσαλονίκη, όπου η αυξημένη κυκλοφορία και η έντονη επαγγελματική δραστηριότητα δημιουργούν ανάλογες ανάγκες.
Ποια είναι τα όρια για το αλκοόλ
Για τους περισσότερους οδηγούς, ο ΚΟΚ θεωρεί ότι υπάρχει οδήγηση υπό την επίδραση αλκοόλ από 0,50 g/l στο αίμα ή 0,25 mg/l στον εκπνεόμενο αέρα. Για ορισμένες κατηγορίες οδηγών ισχύει χαμηλότερο όριο, 0,20 g/l στο αίμα ή 0,10 mg/l στον εκπνεόμενο αέρα. Σε αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων επαγγελματίες οδηγοί συγκεκριμένων κατηγοριών, οδηγοί λεωφορείων και ασθενοφόρων, οδηγοί οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων, μοτοσικλετιστές και νέοι οδηγοί με άδεια μικρότερη των δύο ετών. Στην πράξη, πρόκειται για πολύ χαμηλό επιτρεπόμενο όριο, γι’ αυτό και ειδικά για τους επαγγελματίες οδηγούς η ασφαλέστερη επιλογή είναι η πλήρης αποχή από το αλκοόλ πριν από την οδήγηση.
Οι αυστηρές ποινές για τους παραβάτες
Οι κυρώσεις είναι κλιμακωτές ανάλογα με την ποσότητα αλκοόλ που ανιχνεύεται. Για ένδειξη από 0,25 έως 0,40 mg/l στον εκπνεόμενο αέρα προβλέπονται πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης και των στοιχείων κυκλοφορίας για 30 ημέρες.
Από 0,40 έως 0,60 mg/l, το πρόστιμο ανέρχεται στα 700 ευρώ και η άδεια οδήγησης αφαιρείται για 90 ημέρες. Για ένδειξη άνω των 0,60 mg/l, προβλέπονται ακόμη αυστηρότερες κυρώσεις, μεταξύ των οποίων φυλάκιση τουλάχιστον δύο μηνών, πρόστιμο 1.200 ευρώ και αφαίρεση άδειας και στοιχείων κυκλοφορίας για 180 ημέρες. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, το όχημα ακινητοποιείται και φυλάσσεται.
Παράλληλα, η άρνηση υποβολής σε αλκοτέστ δεν αποτελεί τρόπο αποφυγής των κυρώσεων, καθώς ο ΚΟΚ προβλέπει ιδιαίτερα αυστηρή αντιμετώπιση για όσους αρνούνται τον έλεγχο. Το μήνυμα της Τροχαίας είναι σαφές: αλκοτέστ μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και όχι μόνο μετά τη νυχτερινή έξοδο. Οι μεσημεριανοί έλεγχοι αναμένεται να ενισχυθούν, με στόχο να περιοριστεί η οδήγηση μετά την κατανάλωση αλκοόλ και να αυξηθεί η οδική ασφάλεια.
Πηγή