Σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Μάμαντος, ενός μάρτυρα με μια ιστορία γεμάτη θυσίες και θαύματα. Ο Άγιος Μάμας, γνωστός για την αφοσίωσή του στον Χριστό, υπήρξε θύμα διωγμού και βασανιστηρίων, αλλά η πίστη του τον κράτησε ζωντανό, ακόμη και όταν του επέβαλαν φρ
Σήμερα γιορτάζει ο Άγιος με το σπάνιο όνομα που τον έδεσαν με βαρίδι και τον πέταξαν στη θάλασσα
Σήμερα Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη του Αγίου Μάμαντος μάρτυρος.
Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι τα εξής:
- Μάμας,
- Μάμαντας,
- Μάμα.

Ο Άγιος Μάμας
Ο Άγιος Μάμας γεννήθηκε στη Γάγγρα της Παφλαγονίας το 260 μ.Χ., από γονείς χριστιανούς, το Θεόδοτο και τη Ρουφίνα, όταν αυτοί ήταν μέσα στη φυλακή, όπου πέθαναν προσευχόμενοι. Έτσι ο Μάμας, βρέφος ακόμα, έμεινε ορφανός. Όμως, μια πλούσια χριστιανή γυναίκα, η Αμμία, τον υιοθέτησε και τον ανέθρεψε με στοργή μητρική και σύμφωνα με το πνεύμα του Ευαγγελίου. Επειδή δε ονόμαζε τη θετή του μητέρα συνεχώς μάμα, (δηλ. μαμά), ονομάστηκε Μάμας.

Όταν έγινε 15 χρονών, πιάστηκε από ειδωλολάτρες, διότι χωρίς φόβο, δημόσια, ομολογούσε το Χριστό. Τότε τον χτύπησαν αλύπητα. Κρέμασαν στο λαιμό του μολυβένιο βαρίδιο και τον έριξαν στη θάλασσα. Όμως με τη δύναμη του Θεού σώθηκε.
Έπειτα τον ξανασυνέλαβαν και τον έριξαν σε αναμμένο καμίνι και μετά τροφή στα θηρία. Αλλά επειδή και απ’ αυτά σώθηκε θαυματουργικά, διαπέρασαν την κοιλιά του με τρίαινα. Και έτσι μαρτυρικά και ένδοξα αναχώρησε απ’ αυτή τη ζωή. Μας θυμίζει δε τα λόγια του Κυρίου, που είπε: «ὅστις οὖν ταπεινώσει ἑαυτὸν ὡς τὸ παιδίον τοῦτο, οὗτος ἐστὶν ὁ μείζων ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν» (Ματθαίου, ιη’ 4). Όποιος, δηλαδή, ταπεινώσει τον εαυτό του σαν το παιδάκι αυτό, αυτός είναι ο μεγαλύτερος στη βασιλεία των ουρανών.
Ο Άγιος Μάμας απεικονίζεται καβάλα σε λιοντάρι επειδή, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, όταν βρισκόταν στην έρημο ζούσε ειρηνικά με τα άγρια ζώα και αυτά τον υπάκουαν. Το λιοντάρι παρουσιάζεται ήρεμο δίπλα του ή να τον μεταφέρει, συμβολίζοντας ότι ακόμη και η άγρια φύση ημερώνει μπροστά στην πίστη και την αγιότητά του.

Ο Άγιος Μάμας απεικονίζεται καβάλα σε λιοντάρι επειδή, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, όταν βρισκόταν στην έρημο ζούσε ειρηνικά με τα άγρια ζώα και αυτά τον υπάκουαν. Το λιοντάρι παρουσιάζεται ήρεμο δίπλα του ή να τον μεταφέρει, συμβολίζοντας ότι ακόμη και η άγρια φύση ημερώνει μπροστά στην πίστη και την αγιότητά του.
Έζησε για ένα διάστημα μακριά από τις πόλεις, κοντά στη φύση και στα ζώα. Θεωρείται ιδιαίτερα προστάτης των βοσκών και των ζώων, γι’ αυτό και σε πολλές εικόνες παρουσιάζεται μαζί με ζώα. Η μνήμη του τιμάται στις 2 Σεπτεμβρίου και Ο Άγιος Μάμας είναι ιδιαίτερα γνωστός και τιμώμενος στην Ελλάδα και την Κύπρο.


Δείτε το βίντεο:
Σήμερα γιορτάζουν οι 40 Αγίες που υπέστησαν τα πιο σκληρά μαρτύρια, από αποκεφαλισμούς μέχρι πυρακτωμένα σίδερα στο στόμα
Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι τα εξής:
Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου αύριο μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας: Γιορτάζει ο αγαπημένος άγιος με το σπάνιο όνομα
Αύριο, Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την Αρχή της Ινδίκτου, δηλαδή την έναρξη του νέου εκκλησιαστικού έτους, ενώ τιμάται ιδιαίτερα η μνήμη του
Ο Άγιος των φτωχών, των αδυνάμων, και τον δυστυχισμένων ο Άγιος που τακτοποιεί το άδικο
Γεννήθηκε το 245 μ.Χ. στο Νίκιο της Κάτω Αιγύπτου και η μνήμη του γιορτάζεται στις 11 Νοεμβρίου. Οι γονείς του Αγίου ήταν ειδωλολάτρες.
Βανδή για Μπισμπίκη: «Κοιμόμαστε κάθε βράδυ αγκαλιά»
Για τον Βασίλη Μπισμπίκη μίλησε η Δέσποινα Βανδή, επισημαίνοντας πως μεταξύ τους υπάρχει βαθιά αγάπη και ουσιαστική επικοινωνία. Παράλληλα, η τραγουδίστρια
Σύρος: «Σοκ» από τον Λαμπρόπουλο για τη δολοφονία της 42χρονης διασώστριας – Το σενάριο που τα ανατρέπει όλα
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις έναν μήνα μετά το αιματηρό περιστατικό στη Σύρο το οποίο είχε ως αποτέλεσμα μία 42χρονη γυναίκα να χάσει τη ζωή της.
Πηγή