
ΕΚΤΑΚΤΟ: Δεν θα πιστεύετε σε ποιον ανήκει το ελληνικό τάνκερ που χτυπήθηκε στη Μαύρη Θάλασσα
Πλοίο με ελληνική σημαία, δέχθηκε χτύπημα σήμερα τα ξημερώματα ενώ βρίσκονταν στα ανοιχτά της Νοβοροσίσκ, στη Μαύρη Θάλασσα
Το δεξαμενόπλοιο ανήκει στη ναυτιλιακή εταιρεία Maran Gas Maritime. Όπως έκανε γνωστό σήμερα το πρωί ο υπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Κικίλιας, το πλοίο είχε ξεκινήσει χωρίς φορτίο από τη Θεσσαλονίκη και θα μετέφερε πετρέλαιο.
«Νωρίτερα σήμερα το πρωί είχαμε ένα χτύπημα σε πλοίο με ελληνική σημαία έξω από το Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα, δεξαμενόπλοιο το οποίο είναι με ελληνική σημαία, 24 ναυτικοί, οι 10 Έλληνες, καλά στην υγεία τους, ναυλωμένο από τη Chevron. Εικάζεται ότι το χτύπημα αυτό είναι στα πλαίσια της πίεσης την οποία βάζουν χώρες στην περιοχή, και σχετίζεται ίσως και με τις αποφάσεις που πάρθηκαν να επιτραπεί μερικώς στο ρωσικό πετρέλαιο η διακίνηση του για ένα μήνα. Έχω ενημερώσει τον κύριο πρωθυπουργό, ενημέρωσα και τον Υπουργό Εξωτερικών. Εκεί που πιστεύουμε ότι υπάρχει το θέμα και το πρόβλημα, θα διαμαρτυρηθούμε εντόνως και θα κάνουμε όλες αυτές τις κινήσεις και στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και όπου πρέπει, καθότι θεωρώ ότι είναι απαράδεκτη, πολύ επικίνδυνη η στοχοποίηση των πλοίων μας με ελληνική σημαία, αλλά και των Ελλήνων των πλοίων τα οποία είναι νομίμως μισθωμένα ναυλωμένα. Και οι Έλληνες ναυτικοί και η ναυτιλία προσπαθεί να κάνει τη δουλειά της, θα έπρεπε κανονικά να είναι έξω από κάθε συμφέρον πολιτικό ή αν θέλετε σίγουρα έξω από τη σύρραξη την πολεμική» είπε ο κ. Κικίλιας μιλώντας στο Ertnews.
Σε ανακοίνωσή της η πλοιοκτήτρια εταιρεία αναφέρει πως το χτύπημα έγινε από άγνωστο αντικείμενο και πως προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές στο κατάστρωμα και στον εξοπλισμό καταστρώματος. «Δεν υπήρξαν τραυματισμοί και το πλήρωμα είναι ασφαλές», αναφέρει επίσης η εταιρεία.
Η ανακοίνωση της εταιρείας
«Η Maran Tankers Management Inc., διαχειρίστρια εταιρεία του υπό Ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου MARAN HOMER (IMO No. 9761372), αναφέρει πως σήμερα, 14 Μαρτίου, περί τις 04:35 τοπική ώρα (01:35 GMT) και ενώ το πλοίο έπλεε εκτός ρωσικών χωρικών υδάτων, αναμένοντας εντολή να εισέλθει στο Caspian Pipeline Consortium (CPC) Terminal στο Novorossiysk της Ρωσίας, όπου θα παραλάμβανε φορτίο καζακικού αργού πετρελαίου, χτυπήθηκε από άγνωστο αντικείμενο
Δεν υπήρξαν τραυματισμοί και το πλήρωμα είναι ασφαλές. Σημειώθηκαν μόνο μικρές υλικές ζημιές στο κατάστρωμα και στον εξοπλισμό καταστρώματος του πλοίου. Το δεξαμενόπλοιο ήταν άφορτο και δεν υπάρχει περιβαλλοντική ρύπανση. Έχει ήδη αποπλεύσει από το Novorossiysk».
Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας
«Εναέρια επίθεση από βλήμα ή drone (UAV) σε δ/ξ ελληνικής σημαίας με 24 μέλη πληρώματος (10 Έλληνες – 13 Φιλιππινέζοι – 1 Ρουμάνος), στη θαλάσσια περιοχή 14 ν.μ. ανοιχτά από Novorossiysk στη Μαύρη Θάλασσα. Από το συμβάν προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές στη δεξιά πλευρά του πλοίου. το πλοίο πλέει αυτοδύναμα και δεν σημειώθηκε ρύπανση. Όλα τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους.», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Ναυτιλίας.
ΕΚΤΑΚΤΟ: Εκκενώνεται το αεροδρόμιο λόγω πιθανής απειλής
Εκκενώνεται το αεροδρόμιο του Κάνσας των ΗΠΑ (Kansas City International Airport) ύστερα από πιθανή απειλή, όπως μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ.
Το Kansas City Aviation Department επιβεβαίωσε την εκκένωση στο KCTV5 News, λέγοντας ότι η αστυνομία του αεροδρομίου συνεργάζεται με το FBI για να διαπιστωθεί αν η απειλή είναι αξιόπιστη.
Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 12:15 μ.μ. την Κυριακή 8 Μαρτίου. Εκπρόσωπος του τμήματος αεροπορίας δήλωσε πως «ως προληπτικό μέτρο, το τμήμα έχει εκκενώσει ορισμένα τμήματα του τερματικού σταθμού του αεροδρομίου», προσθέτοντας πως η αστυνομία «συνεργάζεται με το FBI για να εξακριβώσει οποιαδήποτε πιθανή απειλή»
«Το FBI είναι ενήμερο για το περιστατικό και το προσωπικό μας συνεργάζεται με τις δημοτικές αρχές και τους υπεύθυνους του αεροδρομίου για να καθορίσει την αξιοπιστία της απειλής», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας.
Οι πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο έχουν προσωρινά ανασταλεί, ενώ η κυκλοφορία έχει επίσης εκτραπεί μακριά από το αεροδρόμιο.
Πηγή
Διαβάστε επίσης:
-
Ένας άντρας έσπρωξε τη γυναίκα του από ένα κινούμενο τρένο, θέλοντας να απαλλαγεί από αυτήν και να αποκτήσει την περιουσία της, αλλά δεν μπορούσε καν να φανταστεί τι θα συνέβαινε μόλις λίγα λεπτά αργότερα
-
Επίθεση με πύραυλο δέχθηκε ελληνικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα
-
Έκρηξη σε εβραϊκό σχολείο στο Άμστερνταμ – Ισλαμική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη