Τον «τελείωσε» με 1 φράση και ένα βλέμμα: Η Ράνια Τζίμα «άδειασε» τον Πρετεντέρη για το πακέτο στήριξης από την ΕΕ

September 13, 2023

Τον «τελείωσε» με 1 φράση και ένα βλέμμα: Η Ράνια Τζίμα «άδειασε» τον Πρετεντέρη για το πακέτο στήριξης από την ΕΕ


Διαφ.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, προέκυψε ένταση κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικά με το πακέτο χρηματοδότησης ύψους 2,25 δισ. ευρώ που προορίζεται για την Ελλάδα μετά την καταστροφή που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.Η Ράνια Τζίμα και ο Γιάννης Πρετεντέρης, είχαν μια διαφωνία σχετικά με τη χρήση αυτών των κονδυλίων.

Η αιτία της αντιπαράθεσης Τζίμα-Πρετεντέρη:

Η κύρια αιτία της αντιπαράθεσης ήταν εάν αυτά τα χρήματα θα αποτελούσαν επιπλέον ενίσχυση, όπως τονίστηκε από τον Γιάννη Πρετεντέρη, ή αν θα επενδυόνταν σε υποδομές στον θεσσαλικό κάμπο, όπως υποστήριξε η Ράνια Τζίμα.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Στρασβούργο, δόθηκε πράσινο φως για την απορρόφηση αυτών των κονδυλίων. Μια ειδική ομάδα εργασίας θα αντιμετωπίσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια προκειμένου να διατεθούν τα χρήματα το συντομότερο.

Τα κονδύλια θα προέρχονται από αδιάθετους πόρους του προηγούμενου ΕΣΠΑ ύψους 250 εκατ. ευρώ και θα χρησιμοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους, συμπεριλαμβανομένων έργων υποδομών ύψους 500 εκατ. ευρώ και από το νέο ΕΣΠΑ με επιλέξιμα έργα 1,5 δισ. ευρώ.

Μόλις καθοριστεί το ύψος της ζημιάς, η χώρα θα αιτηθεί επιπλέον χρήματα από το αγροτικό αποθεματικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, τα οποία μπορεί να διατεθούν έως 400 εκατ. ευρώ. Η κύρια διαφωνία αφορούσε στο εάν αυτά τα χρήματα θεωρούνταν “καινούργια” ή όχι.

Ράνια Τζίμα: Αυτά τα χρήματα θα έρχονταν στη χώρα και θα αξιοποιούνταν σε άλλα αναπτυξιακά έργα, τα οποία τώρα δεν θα γίνουν.

Γιάννης Πρετεντέρης: Ωραία, αυτή τη στιγμή απομυζούμε τη χώρα… απάντησε ειρωνικά ο Γιάννης Πρετεντέρης.

Μετά από αυτό, ο Γιάννης Πρετεντέρης αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του πακέτου στήριξης, τονίζοντας ότι αυτό δεν εξαρτάται από έναν υπουργό ή μία κυβέρνηση. Η παρουσιάστρια τον ρώτησε εάν υπονοεί ότι είναι διακομματικό το θέμα.

Η επιμονή της σε αυτήν την ερώτηση προκάλεσε εκνευρισμό στον Γιάννη Πρετεντέρη, ο οποίος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να το εξηγήσει αλλά χρειάζεται να τον αφήσει η Ράνια Τζήμα. Παρόλο που και οι δύο φάνηκαν ενοχλημένοι, η ένταση δεν συνεχίστηκε στο πλατό του Mega.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: