
ΕΦΕΤ: Ανάκληση Φέτας Βυτίνας ΠΟΠ λόγω Λιστέριας – Ποια παρτίδα αφορά
ΕΦΕΤ: Ανάκληση Φέτας Βυτίνας ΠΟΠ λόγω Λιστέριας – Ποια παρτίδα αφορά
Ένας νέος διατροφικός συναγερμός χτυπά δυνατά στην ελληνική αγορά και αυτή τη φορά αφορά ένα τρόφιμο που υπάρχει σχεδόν σε κάθε σπίτι: τη φέτα. Ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε την ανάκληση συγκεκριμένης παρτίδας προϊόντος με την εμπορική ονομασία «ΦΕΤΑ ΒΥΤΙΝΑΣ – Π.Ο.Π. ΒΑΡΕΛΙ», καθώς σε εργαστηριακή ανάλυση εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός Listeria monocytogenes. Η αρχική ανακοίνωση του ΕΦΕΤ εκδόθηκε στις 9 Απριλίου 2026 και η συμπληρωματική διευκρίνιση στις 17 Απριλίου 2026, με νεότερα στοιχεία για τον τρόπο διάθεσης του προϊόντος στην αγορά.
Το σημαντικότερο που πρέπει να θυμάται ο καταναλωτής είναι ένα: δεν μιλάμε γενικά για όλες τις φέτες, ούτε για κάθε προϊόν της αγοράς. Μιλάμε για συγκεκριμένη παρτίδα, με συγκεκριμένο αριθμό, συγκεκριμένη ημερομηνία παραγωγής και συγκεκριμένη ημερομηνία ανάλωσης. Όμως, επειδή το προϊόν φαίνεται ότι κυκλοφόρησε όχι μόνο χύμα σε βαρέλι αλλά και σε συσκευασίες κενού, ο έλεγχος στο σπίτι πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή.
Ποιο προϊόν ανακαλείται
Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, το προϊόν που ανακαλείται είναι:

Η ανάλυση του δείγματος έγινε από τα Εργαστήρια Δοκιμών και Ερευνών Τροφίμων Αθηνών του ΕΦΕΤ, όπου διαπιστώθηκε η παρουσία της Listeria monocytogenes. Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας και οι σχετικοί έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η μεγάλη διευκρίνιση: Δεν ήταν μόνο χύμα
Εδώ είναι το σημείο που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Στη συμπληρωματική ανακοίνωση, ο ΕΦΕΤ ξεκαθαρίζει ότι το προϊόν με τα ίδια στοιχεία ταυτοποίησης διατέθηκε όχι μόνο χύμα, δηλαδή από βαρέλι, αλλά και σε προσυσκευασμένες μορφές, σε συσκευασίες κενού, σε διαφορετικά μεγέθη όπως 0,5 κιλό, 1 κιλό και 3 κιλά. Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί να σκεφτεί κάποιος «δεν αγόρασα βαρελίσια φέτα, άρα είμαι εντάξει». Πρέπει να ελέγξει την ετικέτα.
Ακόμη πιο δύσκολη είναι η περίπτωση της χύμα φέτας. Όταν η φέτα έχει αγοραστεί από βαρέλι και έχει μπει σε χαρτί ή δοχείο από το κατάστημα, ο καταναλωτής μπορεί να μην έχει μπροστά του την πλήρη παρτίδα. Για αυτό ο ΕΦΕΤ καλεί όσους έχουν αγοράσει προϊόν με την παραπάνω εμπορική ονομασία να μην το καταναλώσουν και να απευθυνθούν στο σημείο αγοράς.
Τι είναι η Listeria monocytogenes
Η Listeria monocytogenes δεν είναι ένα απλό μικρόβιο που απλώς «χαλάει» ένα τρόφιμο. Είναι παθογόνο βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει λιστερίωση, μία τροφιμογενή λοίμωξη που για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους μπορεί να περάσει ελαφρά ή και απαρατήρητη, αλλά για ορισμένες ομάδες μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή. Το CDC αναφέρει ότι η λιστέρια είναι πιο πιθανό να βλάψει εγκύους, νεογνά, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.
Το ύπουλο με τη λιστέρια είναι ότι δεν την καταλαβαίνεις από τη μυρωδιά, το χρώμα ή τη γεύση. Ένα τρόφιμο μπορεί να φαίνεται κανονικό, να μυρίζει κανονικά και όμως να είναι επικίνδυνο. Επιπλέον, σύμφωνα με τον FDA, η Listeria monocytogenes μπορεί να αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες ψυγείου, ενώ η κατάψυξη δεν την εξαλείφει απαραίτητα. Γι’ αυτό τα ανακληθέντα προϊόντα δεν τα «σώζουμε» βάζοντάς τα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
Ποια συμπτώματα πρέπει να σας ανησυχήσουν
Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το αν η λοίμωξη μένει στο έντερο ή γίνεται επεμβατική, δηλαδή αν το βακτήριο περάσει πέρα από το γαστρεντερικό. Το CDC αναφέρει ότι σε εντερική νόσο μπορεί να εμφανιστούν διάρροια και εμετός, συνήθως μέσα σε 24 ώρες από την κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου. Σε επεμβατική λιστερίωση, τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν μέσα σε δύο εβδομάδες και μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, μυαλγίες, κόπωση, πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα, σύγχυση, απώλεια ισορροπίας ή σπασμούς.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην εγκυμοσύνη. Η λοίμωξη μπορεί να φαίνεται ήπια στη μητέρα, με πυρετό και συμπτώματα σαν γρίπη, αλλά να έχει σοβαρές συνέπειες για το έμβρυο ή το νεογνό. Το CDC αναφέρει ότι η λοίμωξη στην εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, θνησιγένεια, πρόωρο τοκετό ή απειλητική λοίμωξη για το νεογνό.
Τι να κάνετε αν έχετε αγοράσει αυτή τη φέτα
Αν έχετε στο σπίτι ΦΕΤΑ ΒΥΤΙΝΑΣ – Π.Ο.Π. ΒΑΡΕΛΙ με παρτίδα 24/07/2027 (ΦΕ-2751), ημερομηνία παραγωγής 24/01/2026 και ημερομηνία ανάλωσης 24/07/2027, μην την καταναλώσετε. Μην τη δοκιμάσετε «λίγο για να δείτε». Μην τη βάλετε σε πίτα, σάλτσα ή φαγητό για να την «σώσετε». Η επίσημη οδηγία είναι να μην καταναλωθεί και να απευθυνθείτε στο σημείο αγοράς.
Αν η φέτα ήταν χύμα και δεν ξέρετε την παρτίδα, αλλά θυμάστε ότι αγοράσατε Φέτα Βυτίνας με την παραπάνω εμπορική ονομασία, επικοινωνήστε με το κατάστημα από όπου την προμηθευτήκατε. Αν την έχετε φυλάξει σε δοχείο, καλό είναι να πλύνετε καλά το δοχείο, τα σκεύη και τις επιφάνειες που ήρθαν σε επαφή με το προϊόν.
Το νεότερο επιστημονικό καμπανάκι 2025–2026
Η υπόθεση αυτή δεν είναι ένα απλό «τοπικό περιστατικό». Έρχεται σε μια περίοδο που η Ευρώπη παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τη λιστέρια. Η EFSA και το ECDC προειδοποίησαν τον Δεκέμβριο του 2025 ότι το 2024 η Listeria είχε το υψηλότερο ποσοστό νοσηλειών και θανάτων ανάμεσα στις τροφιμογενείς λοιμώξεις που καταγράφηκαν στην ΕΕ: περίπου 7 στους 10 ασθενείς χρειάστηκαν νοσοκομειακή φροντίδα και 1 στους 12 πέθανε.
Παράλληλα, επιστημονική ανασκόπηση στο Nature Reviews Disease Primers, δημοσιευμένη στις 2 Οκτωβρίου 2025, περιγράφει τη λιστερίωση ως σοβαρή τροφιμογενή βακτηριακή λοίμωξη. Η μελέτη αναφέρει ότι η Listeria monocytogenes μπορεί να επιβιώνει σε πολλά περιβάλλοντα και τρόφιμα, όπως μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά, μαλακά τυριά, κρέας, ψάρια, θαλασσινά, λαχανικά και φρούτα, ενώ σε ευάλωτους πληθυσμούς μπορεί να προκαλέσει σηψαιμία, λοιμώξεις του κεντρικού νευρικού συστήματος και σοβαρές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.
Το συμπέρασμα
Η φέτα είναι από τα πιο αγαπημένα τρόφιμα του ελληνικού τραπεζιού. Όμως όταν υπάρχει επίσημη ανάκληση λόγω Listeria monocytogenes, δεν χωράει αδιαφορία. Ελέγχουμε την ετικέτα, κοιτάμε την παρτίδα, δεν καταναλώνουμε το προϊόν αν ταιριάζει με τα στοιχεία της ανάκλησης και επικοινωνούμε με το σημείο αγοράς.
Αυτό δεν είναι πανικός. Είναι απλή, σωτήρια προσοχή. Γιατί πολλές φορές η ασφάλεια στο φαγητό δεν κρίνεται από αυτό που βλέπει το μάτι, αλλά από αυτό που γράφει η ετικέτα.
ΕΦΕΤ: Ανακαλείται γνωστό τσουρέκι από τα ράφια των σούπερ μάρκετ
Ο ΕΦΕΤ προχώρησε στην ανάκληση τσουρεκιού με πραλίνα φουντουκιού.
Πρόκειται για το προϊόν «Τσουρέκι με γέμιση πραλίνα φουντουκιού – Μικρές φάρμες του βουνού» με αριθμό παρτίδας Lot 066A1, συσκευασίας καθαρού βάρους 480g, το οποίο παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ.
Το προϊόν κρίθηκε μη ασφαλές καθώς περιείχε κουμαρίνη σε παραπάνω ποσότητα από το επιτρεπτό όριο. Αν και πρόκειται για φυσικό συστατικό, η κουμαρίνη έχει χαρακτηριστεί ως δυνητικά τοξική για το ήπαρ και έχει συσχετιστεί με ηπατοτοξικές και καρκινογόνες επιδράσεις.
Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ
«Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος για την Παρακολούθηση των Επιπέδων Προσθέτων Τροφίμων και Αρωματικών Ουσιών σε Τρόφιμα», προέβη σε δειγματοληψία τροφίμου με τα στοιχεία: “Τσουρέκι με γέμιση πραλίνα φουντουκιού – μικρές φάρμες του βουνού” με αριθμό παρτίδας Lot 066A1, συσκευασίας καθαρού βάρους 480g, το οποίο παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ Α.Ε.Β.Ε. που εδρεύει στην ΒΙ.ΠΑ. Μαρκοπούλου Μεσογαίας.

Το προϊόν εξετάστηκε από το Α΄ Τμήμα της Α΄ Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών του Γενικού Χημείου του Κράτους της ΑΑΔΕ και χαρακτηρίστηκε ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ και ΕΠΙΒΛΑΒΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, καθώς στο ανωτέρω δείγμα διαπιστώθηκε να περιέχει την ουσία «κουμαρίνη» σε συγκέντρωση που υπερβαίνει το ανώτατο νομοθετικό επιτρεπτό όριο για την συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμου. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν».
Νηστεία Μεγάλου Σαββάτου: Τι τρώμε μετά την Πρώτη Ανάσταση; Οι περισσότεροι κάνουν λάθος
Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου τελείται ο εσπερινός του Πάσχα, με την ακολουθία να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, καθώς γίνεται η προαναγγελία της Ανάστασης, με το «ανάστα, ο Θεός, κρίνων την γην, οτι συ κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις έθνεσι». Έτσι εθιμοτυπικά η λειτουργία αυτή ονομάζεται Πρώτη Ανάσταση.
Κατά τις ευαγγελικές περικοπές, οι Μυροφόρες πλησιάζουν τον τάφο του Ιησού. Φτάνοντας στο σημείο, αντί για το άψυχο σώμα, βλέπουν έναν άγγελο ο οποίος τους αναγγέλλει πως «ο Κύριος ανέστη». Οι Μυροφόρες τρέχουν να αναγγείλουν την είδηση στους αποστόλους και ο αναστημένος Ιησούς εμφανίζεται στο δρόμο τους. Κατά τη σύναξη των έντεκα μαθητών εμφανίζεται μπροστά τους ο Ιησούς ο οποίος τους δίνει εντολή «πορευθέντες μαθητεύσαντες πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου γίνεται η ακολουθία της Αναστάσεως. «Δεύτε λάβετε φως…», λέει ο ιερέας πριν τηνανάγνωση του Ευαγγελίου που περιγράφει την Ανάσταση και τον ψαλμό με το χαρμόσυνο μήνυμα «Χριστός ανέστη εκ νεκρών θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος», ενώ ακολουθούν ο όρθρος και η θεία λειτουργία του Ιωάννου του Χρυσοστόμου.
Μεγάλο Σάββατο: Τι τρώμε σήμερα και γιατί δεν καταλύεται η νηστεία μετά την πρώτη Ανάσταση
Παρά το γεγονός της τέλεσης της πρώτης Ανάστασης το Μεγάλο Σάββατο είναι μια μέρα αυστηρότατης νηστείας καθώς είναι το μοναδικό Σάββατο του έτους που προβλέπεται αλάδωτη νηστεία. Οι νηστεύοντες καλούνται να απέχουν από την κατανάλωση λαδιού με τις τροφές να σερβίρονται νερόβραστες ή να επιλέγεται η ξηροφαγία, να τρώνε δηλαδή τους καρπούς (λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς ωμούς σε όποιες περιπτώσεις είναι αυτό εφικτό).
Όπως εξηγούν οι πατέρες της Εκκλησίας ανήμερα Μεγάλου Σαββάτου ο Χριστός βρίσκεται στον Άδη. Η πρωϊνή ακολουθία με το χαρμόσυνο «ανάστα ο Θεός κρίνων την γην» αποτελεί το προανάκρουσμα της Ανάστασης και όχι την ίδια την Ανάσταση, η οποία θα ακολουθήσει το βράδυ οπότε θα λήξει και η νηστεία.
Αγιος Παίσιος: «Την Μεγάλη Παρασκευή εάν θέλει κάποιος να νιώσει κάτι, δεν πρέπει να κάνει τίποτε άλλο εκτός από προσευχή»
– Γέροντα, πως μπορεί να ζήση κανείς πνευματικά τις γιορτές;
– Τις γιορτές για να τις ζήσουμε, πρέπει να έχουμε τον νού μας στις άγιες ημέρες και όχι στις δουλειές που έχουμε να κάνουμε για τις άγιες ημέρες. Να σκεφτώμαστε τα γεγονότα της κάθε άγιας ημέρας (Χριστούγεννα, Θεοφάνεια, Πάσχα κ.λπ.) και να λέμε την ευχή δοξολογώντας τον Θεό. Έτσι θα γιορτάζουμε με πολλή ευλάβεια κάθε γιορτή.
Οι κοσμικοί ζητούν να καταλάβουν τα Χριστούγεννα με το χοιρινό, το Πάσχα με το αρνί, τις Αποκριές με το κομφετί. Οι αληθινοί μοναχοί όμως κάθε μέρα ζούν τα θεία γεγονότα και αγάλλονται συνέχεια. Κάθε εβδομάδα ζούν την Μεγάλη Εβδομάδα. Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή ζούν την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη, την Μεγάλη Παρασκευή, δηλαδή τα Πάθη του Χριστού, και κάθε Κυριακή το Πάσχα, την Ανάσταση.
Τι, θα πρέπη να έρθη η Μεγάλη Εβδομάδα, για να θυμηθή κανείς τα Πάθη του Χριστού;
Πρέπει να έρθη το Πάσχα με το αρνί, για να καταλάβω το «Χριστός ανέστη» σαν τους κοσμικούς; Ο Χριστός τι είπε; «Έτοιμοι γίνεσθε» είπε. Δεν είπε, «ετοιμασθήτε τώρα!» Από την στιγμή που λέει ο Χριστός, «έτοιμοι γίνεσθε», πρέπει ο άνθρωπος, και ιδίως ο μοναχός, να είναι έτοιμος συνέχεια. Να μελετάη και να ζη τα θεία γεγονότα συνέχεια.
Όταν κανείς μελετάη τα γεγονότα της κάθε γιορτής, φυσιολογικά θα συγκινηθή και με ιδιαίτερη ευλάβεια θα προσευχηθή. Έπειτα στις Ακολουθίες ο νούς να είναι στα γεγονότα που γιορτάζουμε και με ευλάβεια να…παρακολουθούμε τα τροπάρια που ψάλλονται. Όταν ο νούς είναι στα θεία νοήματα, ζη τα γεγονότα ο άνθρωπος, και έτσι αλλοιώνεται.
Στην γιορτή, για να νιώση κανείς το γεγονός, δεν πρέπει να δουλεύη. Την Μεγάλη Παρασκευή λ.χ., εάν θέλη να νιώση κάτι, δεν πρέπει να κάνη τίποτε άλλο εκτός από προσευχή. Στον κόσμο οι καημένοι οι κοσμικοί την Μεγάλη Εβδοβάδα έχουν δουλειές. Μεγάλη Παρασκευή να δίνουν ευχές. «Χρόνια πολλά! Να ζήσετε! Με μία νύφη!»… Δεν κάνει!
Εγώ την Μεγάλη Παρασκευή κλείνομαι στο Καλύβι. Όπως και μετά το Αγγελικό Σχήμα η εβδομάδα της ησυχίας που ακολουθεί, βοηθάει, γιατί ποτίζει η θεία Χάρις την ψυχή και καταλαβαίνει ο μεγαλόσχημος τι έγινε, έτσι και στις γιορτές η ησυχία πολύ βοηθάει.
Μας δίνεται περισσότερη ευκαιρία να ξεκουρασθούμε λίγο, να μελετήσουμε και να προσευχηθούμε. Θα έρθη ένας καλός λογισμός, θα εξετάσουμε τον εαυτό μας, θα πούμε λίγο την ευχή και θα νιώσουμε έτσι κάτι από το θείο γεγονός της ημέρας.
Πηγή